25 тисяч солдат! Вже офіційно – небачений котел на фронті: Херсон буде наш. Жданов не стримався!

Українська армія зможе деокупувати Херсон,однак гучні прогнози робити не варто. Про це військовий експерт Олег Жданов розповів в інтерв’ю засновнику інтернет-видання “ГОРДОН” Дмитрові Гордону.
“У принципі, забрати зможемо, – сказав Жданов. – Я так розумію, обрано найдовший шлях, але найбезпечніший для наших Збройних сил. Ми повільно і планомірно починаємо знижувати бойові здібності угруповання на правому березі”.

На його думку, плануючи звільнення Херсона, Генеральний штаб Збройних сил України переміг Генштаб противника.

“Ми спровокували російські війська на масову дислокацію військ. Вони зігнали… Зараз найбільше угруповання, приблизно 25 тис. військовослужбовців, – на правому березі. Вони туди зайшли, і ми їх закрили”, – пояснив експерт.

За оцінкою Жданова, на правому березі Дніпра “замкнено” п’яту частину всього угруповання російських військ, яке перебуває в Україні.

“До речі, перші результати [цього] вже помітні. Найімовірніше, російське командування відмовилося від спроб наступу в бік Миколаєва та Вознесенська [Миколаївської області] і тим пачере Кривого Рогу [Дніпропетровської області]. І, найімовірніше, вони переходять до глухої оборони. І в міру вогневого впливу з нашого боку авіацією та артилерією ми знижуватимемо їхні бойові спроможності до того моменту, поки вони не побіжать або не почнуть здаватися в полон”, – спрогнозував експерт.

Він додав: ситуація на цьому напрямку зміниться, коли перевезених окупантами боєприпасів не вистачить для забезпечення “замкнутого” на правому березі Дніпра угруповання військ.

“Коли у солдата в окопі почнуть закінчуватися набої, а на вогневій позиції артилерії почнуть закінчуватися снаряди – ось тоді росіяни почнуть замислюватися, що їм робити, куди тікати”, – переконаний експерт. 

Повномасштабна війна Росії проти України завершиться на полі бою. Українські війська чинитимуть тиск на російських окупантів. ЗСУ потрібно добитися не тільки звільнення своїх територій, а й військового розгрому ворога. Не можна допустити, щоб росіяни, за деякий час зібрали нові війська і пішли знову в наступ.

“Найбільш імовірний шлях завершення війни – військовий сценарій. Події супроводжуватимуться силовим впливом на війська Росії. Україні потрібно не тільки звільнити свої території, а й влаштувати військовий розгром РФ, щоб завтра росіяни не збирали нові війська і не пішли знову в наступ. Ось, що головне”, – зазначив Жданов.

Крім того, він додав, що існує й інший – менш ймовірний сценарій. Йдеться про зміну влади в Кремлі і колосальні трансформації в Росії. Тоді війська РФ під тиском ЗСУ можуть швидко залишити територію України.

“Альтернативний варіант – зміна політичної еліти в Росії. Внутрішньополітична ситуація повинна змінитися кардинальним чином. За такої ситуації російські війська можуть швидко “відкотитися” з території України. Але, знову ж таки, під натиском сил оборони України”, – підкреслив Олег Жданов.

Зазначимо, що у Херсонській області постійно тривають бойові дії, в Херсоні лунали автоматні черги, росіяни обстрілюють схід і південь України, а на окупованих територіях шукають партизанів.

На Херсонщині всю добу йшли бойові дії. Автоматні черги мешканці чули і на вулицях Херсона, у одному із мікрорайонів міста окупанти перевіряли приватні будинки, шукаючи партизан.

Гуманітарна ситуація на Херсонщині залишається напруженою. З початку війни на території області пошкоджено 2617 цивільних об’єктів, значна частина з яких – об’єкти житлового фонду, медичні та навчальні заклади. Критична ситуація у селах, які на межі областей.