Цей день настав! Під контролем ЗСУ – судна рушають: весь світ завмер! Перші деталі!

Україна почала реєструвати торгові судна, які готові пройти тимчасовими коридорами у Чорному морі.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

Він сказав, що судновласників і капітанів суден було попереджено про потенційну небезпеку, зокрема, з боку флоту РФ, так і мінна небезпека, яка залишається досить на високому рівні.

“Насправді, було ухвалено рішення нарешті розв’язати цю проблему, розв’язати в такий спосіб – відкрити ці шляхи морських комунікацій. Звісно, це все буде відбуватися під наглядом Збройних сил України. Все можливе, що від нас залежить, щодо забезпечення безпеки, ми робимо. І зараз вже відкрита реєстрація, координатор вже працює”, – сказав Плетенчук.

А також речник військово-морських сил зазначив, що ухвалене рішення має розвʼязати два основних завдання: подолання міжнародної гуманітарної кризи та можливість для судновласників і компаній нарешті забрати свої торговельні судна, які перебувають фактично в такому гуманітарному полоні через те, що росіяни постійно погрожують на морі.

“Росіяни не просто кажуть, що ці судна будуть розглядатися як перевізники зброї, а в одному з переговорів морських було почуто таке, що буде визнано, що ця країна бере участь у війні на боці України.Тому станом на зараз це такий тероризм поки що в радіоефірі, і відповідно, це теж є порушенням міжнародного права, морського права щодо свободи судноплавства”, – наголосив речник ВМС ЗСУ.

Плетенчук зазначив, що поки всі подробиці щодо кількості суден та їхніх власників, які уже зареєструвались, не можна розкривати. А також ще не визначені терміни, на які оголошені тимчасові маршрути.

“Ці терміни зараз ще не визначені. Насправді той стан, в якому все це працює, він теж, на жаль, є таким, що обумовлений тими подіями, які відбуваються в Чорному морі, тому що у нормальній ситуації все це відбувається набагато ширше, простіше і безпечніше”, – зауважив Плетенчук.