Про це розказав політичний та економічний експерт Валерій Клочок. Він зауважив, що зараз цікаві події розгортаються на східному кордоні Європейського Союзу. Зокрема відбуваються потужні натівські навчання, а у Румунію зайшов 101 десантно-штурмовий батальйон повітряно-десантних сил США.

“Це 4500 військових, які доволі потужно озброєні, навчені і розгортають свої можливості за кілька годин. Про це говорить колишній очільник ЦРУ, та й чимало джерел повідомляють про те, що у випадку ескалації в Україні, війська можуть бути переміщені на територію України для недопущення російської агресії надалі”, – пояснив Клочок.

Він наголосив, що такі повідомлення не з’являються випадково, тож складається відчуття, що війська НАТО все ж таки активно готуються до можливої ескалації в Україні чи порушення кордонів, до чого зараз, можливо, будуть вдаватися. Зокрема мова йде про провокації через білоруський кордон.

Разом з тим, як зазначив експерт, багато світових політиків продовжують говорити, що НАТО не буде вступати у конфлікт. Відтак, схоже, що зараз відбувається своєрідне розмежування диспозицій.

“Усі чудово розуміють, що Росія пропихає наратив про те, що вони нібито воюють з НАТО. І показати це для Росії означає підтвердити те, що війська НАТО вступили у війну. Мовляв, дивіться, ми вам не брехали, давайте мобілізуватися і так далі”, – зауважив Клочок.

Тому експерт припускає, що Захід швидше буде схильний до реалізації ідеї, яка не нова для США – участь якогось не натівського контингенту для військової допомоги Україні.

Однак різні думки сходяться на тому, що для участі цих військ у війні потрібна серйозна причина. Звісно, для українців вже давно все очевидно, але світ досі не виокремив зі всіх воєнних злочинів Росії чогось, що заслуговує на саме таку відповідь – вхід військ США на територію України.

“І мені видається, що історія про терористичний акт, який нині готує Росія на Херсонщині – підрив Каховської ГЕС – може стати такою точкою біфуркації”, – припустив експерт.

Також колишній голова американської розвідки Девід Петреус припустив, що Росія все-таки може перетнути усі червоні лінії, зокрема застосувати ядерну зброю. За його словами, Вашингтон буде змушений потужно відповісти на це, а, крім того, у війну можуть втрутитися американські військові.

Петреус заявив, що це може статися тоді, коли Росія піде на “шокуючі та жахливі кроки”. Він наголосив, що коли мова йде про участь цих військ у війні в Україні, маються на увазі війська саме США та, можливо, інших країн, а не сила НАТО.

Армія Сполучених Штатів одна з найсильніших у світі. Американські військові дуже допомогли б ЗСУ боротися з окупантами в Україні. За словами Петреуса, станеться це тоді, коли Росія піде на “шокуючі та жахливі” кроки.

“Я думаю, що Росія могла б вжити дій в Україні, які були б настільки шокуючими та настільки жахливими, що Сполучені Штати та інші країни могли б відреагувати тим чи іншим чином, але як багатонаціональна сила на чолі зі Сполученими Штатами, а не як сила НАТО”, – сказав Петреус.

Однак генерал зазначив, що не в інтересах Путіна поглиблювати та затягувати війну. Вочевидь, лідер “другої армії світу” розуміє свою неминучу поразку на полі бою.

“Його сили вже поступаються силам України, і найменше йому потрібний широкий конфлікт”, – сказав генерал.

“І оця так звана часткова мобілізація – вона взагалі не принесе хоч якогось значного результату. Тренування займе місяці, та й взагалі виникає питання – чого зможуть досягнути ці люди, які служили десятиліття тому. Що вони зможуть дійсно зробити на полі бою. Питання їхнього озброєння і забезпечення також є надзвичайно гострим. А хто буде ними керувати на полі бою? Виклики, які постають перед ними, просто велетенські”, – вважає Петреус.