7 хвилин тому! Авіаналіт на Південь – Кремль озвірів: бомбардування нон-стоп! ЗСУ на постах, знищать все!

За останні два тижні спостерігається сплеск тактичних бойових вильотів російської авіації. Особливо – над Півднем України. 

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії. 

Однак, щоденна кількість вильотів Повітряно-космічних сил Росії залишається набагато нижчою, ніж пікова кількість. Про це повідомили британські розвідники. 
 
Аналітики кажуть, що за останні два тижні спостерігається сплеск тактичних бойових вильотів російської авіації, особливо над Півднем України. 

Це майже напевно стало відповіддю на повідомлення про активізацію наступальних операцій України, оскільки Повітряно-космічні сили Росії (ПКС) намагаються підтримати наземні війська ударами з повітря, 
– зазначили у розвідці. 

Попри зростання, щоденна кількість вильотів ПКС залишається набагато нижчою, ніж пікова кількість, яка складала 300 щоденних місій на початку війни. 

З початку вторгнення Південь України часто був більш прийнятним для операцій російської авіації порівняно з іншими ділянками фронту. 

“За останній рік ПКС збільшили використання зброї класу “повітря-поверхня”, наприклад плануючих бомб, які дозволяють штурмовикам залишатися далеко від своїх цілей”, – наголосили у британській розвідці. 

В той же час українські сили продовжують проводити активні наступальні дії та проривати оборону російських окупантів. Лінії укріплення ворог споруджував дуже тривалий час, і тому ЗСУ доводиться проводити надскладні операції, щоб пробити їх. Про це одному з українських ЗМІ розповів військовий експерт Олег Жданов. Він зауважив, що масштаб оборонних споруд, побудованих російськими загарбниками на сьогодні є безпрецедентним. 
 
Дійсно, таких ліній оборони ще не будували за всю історію. Аналогів таких об’ємів споруд – три ешелони будівництва та й ще на такій великій ширині – не створювали ні за часів Другої світової війни, ні після неї. 

Принаймні років 100 таку потужну лінію оборони не вибудовували, 
– підкреслив військовий експерт. 

Водночас українські сили при такій щільності оборони та при такому інженерному обладнанні цієї оборони поривають її в лоб. 

“Низький уклін нашим Збройним Силам і силам оборони за те, що вони спроможні виконувати такі складні завдання”, – наголосив Олег Жданов.

Крім того, українські військові просунулись і на Торецькому напрямку. Про це повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

Станом на зараз наступ проводиться на Бахмутському напрямку, наші війська продовжують штурмові дії. Є успіх в районі Берхівського водосховища. Просування наших військ за минулу добу тут склало 250 метрів, а на Торецькому напрямку – українські війська просунулися на 200 метрів, – розповів Ковальов. 

Речник додав, що на напрямках, де наші війська перебувають в обороні, жодної позиції не було втрачено. А російські окупанти тим часом здійснюють активні артилерійські обстріли з усього спектру озброєння та завдають авіаційні удари. 

Ковальов підкреслив, що ЗСУ також мають успіх у наступальній операції на Бердянському напрямку. 

Так, в ході ведення наступальної операції війська ударного угруповання Сил оборони України протягом минулої доби на Бердянському напрямку просунулися від 500 метрів до 1 кілометру. 

Площа території, взятої під контроль ЗСУ, склала до трьох квадратних кілометрів. 

Ймовірно, у зв’язку з цим росіяни перекинули на аеродром у тимчасово окупований Бердянськ 20 гелікоптерів.   

Супутникові фото свідчать, що загалом на окупованому аеродромі Бердянська на сьогодні знаходяться щонайменше 27 гелікоптерів армії РФ – 20 з них з’явились нещодавно, що підтверджують супутникові знімки. 

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський стверджує, що більшість гелікоптерів – для підтримки сухопутних сил РФ та підсилення захисту від контрнаступу ЗСУ. Мі-8 можуть використовувати для евакуації, але, найімовірніше, їх також використовують для оперативного перекидання військових або оснащення ближче до поля бою.