72 години! Кулеба не стримав емоцій – чорний день для РФ: вже офіційно. Назвали дату – історична мить!

Україна має намір від’єднатися від електромереж Білорусі та Росії до кінця 2023 року. Про це повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом.

“З радянських часів українська електромережа є частиною єдиної мережі, яка включає Білорусь і Росію. Але ми хочемо “відрізатися” від цієї мережі та зробити українську електромережу інтегрованою частиною європейської мережі. Ми плануємо це зробити до кінця 2023 року. Після цього будь-які перетікання електроенергії з Білорусі стануть фізично неможливими”, – заявив Кулеба.

Він впевнений, що такий крок сприятиме енергетичній безпеці України та Європи, зокрема, і Литви.

Нещодавно стало відомо, що Україна вже у лютому на 72 години відключиться від енергомереж Росії та Білорусії, щоб протестувати ізольовану роботу.

Про це пише Welt am Sonntag з посиланням на джерела.

За їхніми даними, тест триватиме з 24 до 26 лютого. Про це українська сторона повідомляла білоруську. Ще одне таке тестування, за даними Welt, заплановане на літо.

Після цього Україна знову підключиться до енергосистеми Росії та Білорусії. Цю інформацію виданню підтвердили в російському “Системному операторі Єдиної енергетичної системи”, зазначивши, що Москва співпрацює з Києвом із цього питання.

В “Укренерго”, зокрема, Welt повідомили, що у разі, якщо назад підключитися до мережі не вийде, Україна має достатній “запас міцності” для тривалої роботи в ізольованому режимі.

Про плани зазнати тимчасового відключення ще у січні повідомляв міністр енергетики України Герман Галущенко за підсумками переговорів у Брюсселі.

“Цього року ми плануємо пройти так званий ізольований режим двічі. Це має бути зима та літо”, — розповів він. Тестування має продемонструвати готовність українських мереж до об’єднання з європейськими та відмови від російських та білоруських.

У свою чергу Спеціаліст з держполітики у ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев пояснює:

“Відповідно до плану проведення робіт із синхронізації об’єднаної системи України із системою континентальної Європи, наша система має пропрацювати по 72 години в ізольованому режимі в зимовий та літній періоди. За погодженням сторін, першим періодом роботи в ізольованому режимі було обрано 24-26 лютого. Це рішення було ухвалено після роботи над помилками, яку провів Укренерго – за результатами аудиту виконання плану синхронізації. Наскільки мені відомо, всі зауваження європейської сторони було враховано. І українська система готова до проведення випробувань. Немає підстав сумніватися у можливості її роботи в ізольованому режимі. Існує резерв надійності, а учасники ринку мають достатню кількість палива для забезпечення їхньої безперебійної роботи – не лише протягом 24-26 лютого, а й у будь-який інший період”.

Безумовно, зазначає експерт, існує ще низка проблем, які необхідно вирішити, щоб забезпечити відповідність якісних показників електроенергії, що генерується і транспортується в Україні, європейським вимогам. Але ці проблеми, за його словами, цілком вирішуються.

“Якщо випробування пройдуть успішно, повної синхронізації з європейською системою та фізичного від’єднання України від енергосистеми РФ та РБ слід очікувати у 2023 році, – продовжує Геннадій Рябцев.

“Синхронізація дозволить Україні збільшити надійність роботи об’єднаної енергосистеми, експортувати до Європи відносно дешеву електроенергію АЕС та імпортувати звідти електроенергію в пікові години її споживання. Чого не можна обіцяти, то це зниження цін”.

Щодо проходження опалювального сезону, то проблеми залишилися, вважає експерт. Але вони, на його думку, пов’язані не з обсягом запасів енергоносіїв, а з неринковою – у її європейському розумінні – ціною на енергоносії і зниженою надійністю української енергосистеми, що зумовлено старінням обладнання та недоліком високоманеврених та акумулюючих потужностей.