АГОВ – НАСТУП З ПРИДНІСТРОВ’Я!? Новий фронт: Путін віддав наказ– ЗСУ кинулись туди, страшний поворот

Україна рішуче реагуватиме на спроби РФ втягнути Придністров’я у війну. Не секрет, що так зване Придністров’я – це один із ризиків, при чому один із бажаних з боку росії. Починаючи з 2014 року, окупанти хотіли створити «сухопутний коридор» від Сходу України по Приазов’ю і відповідно аж до Придністров’я.

Посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень Паун Роговей 19 лютого зустрівся з віцепрем’єр-міністром Молдови з питань реінтеграції Олегом Серебряном та лідером невизнаного Придністров’я Вадимом Красносельським.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

Там зазначили, що українська сторона, як посередник у процесі придністровського врегулювання, продовжує надавати сприяння Кишиневу та Тирасполю в пошуку шляхів взаєморозуміння, насамперед у питанні кінцевої мети переговорного процесу – реінтеграції Республіки Молдова.

Україна продовжує виступати за виведення російських військ з території Придністров’я та утилізацію боєприпасів у селі Ковбасна та переформатування місії на Дністрі з військової у цивільну.

«Зі свого боку, під час зустрічі представник Тирасполя підтвердив готовність до продовження втілення у взаємодії з Кишиневом досягнутих домовленостей щодо забезпечення нових транспортних коридорів для українського експорту», – заявляє МЗС.

Співрозмовники обмінялися думками щодо шляхів вирішення проблем економічного та соціально-гуманітарного характеру у відносинах між Кишиневом та Тирасполем.

«Україна виступає виключно за мирне врегулювання придністровського питання із збереженням суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова у межах її міжнародно визнаних кордонів. Водночас, Київ буде рішуче реагувати на будь-які провокації, спрямовані як на втягування Придністровського регіону у війну Росії проти України, так і на дестабілізацію ситуації в Молдові загалом», — йдеться у повідомленні.

У МЗС України також зазначили, що перспектива європейської інтеграції Молдови відкриває нові можливості для обох берегів Дністра, розвитку і процвітання мешканців всієї Молдови.

Водночас українська сторона підтверджує свою позицію щодо нефункціональності формату «5+2» у зв’язку з присутністю у ньому Росії.

Основним форматом придністровського врегулювання є «5+2». До нього входять: сторони конфлікту (Республіка Молдова та Придністров’я), ОБСЄ, Україна та Російська Федерація – як посередники, ЄС та США – як спостерігачі).

Україна також готова розглянути питання щодо відновлення виїзного консульського обслуговування громадян України в Придністров’ї. Основна умова – забезпечення належного рівня безпеки діяльності українських консульських співробітників, а також гарантії їхнього безперешкодного переміщення до/з місця проведення виїзних консульських дій.

Зауважимо, що раніше, президентка Молдови Мая Санду заявила, що навесні 2024 року Росія спробує знову дестабілізувати ситуацію у країні за допомогою невизнаного Придністров’я.

«Протягом усього цього періоду Росія намагалася дестабілізувати порядок та владу в Кишиневі, щоразу намагаючись використати режим у Придністровському регіоні. Ми усвідомлюємо ці ризики і вживаємо всіх дій, щоб запобігти цим дестабілізаціям. Ми інформуємо громадян про ці ризики, як ми це робили минулого року, коли Росія мала намір скинути уряд (Кишинева.). Разом із громадянами та державними інституціями ми намагаємося захистити себе від цих ризиків, але нам ще є над чим працювати, все ще є вразливі місця», — заявила президентка Молдови.

Санду також наголосила, що Республіка Молдова розраховує на підтримку Румунії та міжнародної спільноти.

«Ми знаємо, що навесні цього року Росія відновить свої дії, намагаючись дестабілізувати ситуацію», – заявила Мая Санду.

До того ж, за даними аналітиків ISW, Росія може готувати «операцію під фальшивим прапором» у Придністров’ї.