“Безкоштовна” медицина від МОЗ: нардеп розкрив всі карти

Попри запевнення чиновників Міністерства охорони здоров'я про надання гарантованого безкоштовного медобслуговування на первинному рівні для всіх громадян, а також доступність послуг понад гарантований пакет, насправді лікування жодної хвороби для українців не буде безкоштовним. Про це в своєму блозі на сайті "Киеввласть" написав народний депутат, член фракції "Батьківщина", член комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.

"Нинішній рівень фінансування медицини – злиденний. І за існуючої бюджетної моделі його розподілу, лікування жодної хвороби не буде безкоштовним. Навіть лікування застуди чи ангіни. Не кажучи вже про важкі захворювання, які обернуться пацієнту справжньою фінансовою катастрофою", – відзначив депутат.

За його словами, МОЗ обіцяє лише безкоштовну консультацію лікаря, спостереження за загальним станом здоров'я, профілактику. Діагностику ж, яка потрібна для визначення хвороби, аналізи, консультації спеціалістів і вартість ліків пацієнт при цьому оплатить сам. Він приводить приклади обманутих пацієнтів, яким "безкоштовний" прийом у сімейного лікаря за рахунок додаткових консультацій вузькопрофільного спеціаліста, аналізів та купівлі ліків обходиться у 1000 грн.

Крім того, за словами нардепа, недоступною широкому загалу є і програма "Доступні ліки", яка розрахована на лікування лише трьох хронічних захворювань – гіпертонії, цукрового діабету і бронхіальної астми. Нею користуються лише 1,6 млн пацієнтів із всього 42 млн населення країни, а середній чек – 50 грн, що неспівмірно із сотнями і тисячам гривень вартості ліків для лікування інших, найпоширеніших хвороб.

Ще одна нова програма МОЗу – "Безкоштовна діагностика", до якої мають увійти понад 50 медичних послуг — "аналізів, інструментальних досліджень (рентген, УЗД тощо) і послуг вузькопрофільних спеціалістів", теж є неефективною, вважає депутат.

"На всіх українців виділено 2 млрд грн, або 51,50 грн на одного громадянина. Консультація спеціаліста у середньому вартує 250-350 грн, УЗД – понад 200 грн, загальний аналіз крові – понад 120 грн, сечі – понад 100 грн", – розповів Дубіль.

На його думку, знизити навантаження на гаманці українців, а також вирішити проблему нестачі фінансування галузі дозволить страхова медицина.

Популярне: Можна не платити? Газовики розповіли, що робити з вказаним в нових платіжках боргом

"Вона допоможе забезпечити необхідний рівень фінансування, збільшивши його у 2,5-3 рази, а також організувати фінансування не за рівнями меддопомоги, а сформувавши єдиний медичний простір", – впевнений депутат.

"Страхова компанія оплачуватиме за страховим полісом і послуги сімейного лікаря, і діагностику, і консультації лікарів-спеціалістів. Саме страхова медицина може зробити медичне обслуговування для наших родин насправді безоплатним при лікуванні звичайних захворювань. А ще – ліквідує катастрофічні наслідки для бюджету родини, якщо хтось із її членів серйозно і важко захворів", – додав він.

Дубіль відзначив – першочергово після зміни діючої влади необхідно прийняти законопроекти, які вже зареєстровані у ВР, "щоб зробити медицину для українців доступною".