“Безвіз під загрозою” Україні висунули термінове попередження, у ВР осмілились на це. Порушили умову – “так не минеться”

У Європарламенті заявили про загрозу для безвізового режиму з ЄС у зв’язку з проблемною процедурою відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

“У той час як міжнародна спільнота зайнята Білоруссю, уряд України спішно проштовхує кандидатів, яким бракує досвіду і сумлінності до відбору керівника САП. Це так не минеться. Український уряд ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і подальший транш допомоги в розмірі 1,5 млрд євро” – написала у Твіттері німецька євро депутатка, членкиня комітету з закордонних справ Віола фон Крамон.

Попередній її очільник Назар Холодницький написав заяву про звільнення минулого місяця. І неабияке занепокоєння ключових європейських держав і світового банку викликає процедура обрання його наступника. Робити це має спеціальна комісія. Із сімома з 11 її членів сьогодні вже визначилася Верховна Рада.

Одразу три фракції – “Голос”, “ЄС” та “Батьківщина” голосували проти, бо наполягають, запропоновані кандидатури “захищають корупціонерів і самі не можуть пояснити походження свого майна”.

Прозоре обрання глави САП – є однією з умов надання Україні 600 мільйонів євро допомоги. І критерієм, через який можуть зупинити безвіз.

Водночас, глава МЗС Дмитро Кулеба впевнений, що нині не існує ніяких загроз безвізового режиму України з ЄС.

“По-перше, я не бачу ніяких ознак того, що Україна може повернутися, як ви сказали, в триєдине братство, сестринство. Це як раз спільне зусилля для всіх нас, щоб Україна продовжувала рух в ЄС, в НАТО. Це абсолютно категорично…

По-друге, я хочу дуже чітко заявити: немає жодних загроз безвізу з ЄС “, – сказав Дмитро Кулеба.

Окремо він підкреслив, що не чує від міжнародних партнерів України претензій щодо руйнування антикорупційної інфраструктури.

“Я в силу роботи багато спілкуюся з нашими партнерами, я не чую якихось предметних претензій до того, що ми зруйнували цю саму антикорупційну інфраструктуру…”, – наголосив міністр.

Він запевнив, що з партнерами відбувається “нормальний діалог”.

“Безумовно, ми говоримо з нашими партнерами, розмовляємо з усіх питань, і не лише щодо боротьби з корупцією, а й щодо реформ загалом, але якогось жовтого, не кажучи вже про червоне світло, яке нам виставляють, говорити не доводиться. Є нормальний діалог”, – додав міністр.