Блокада РФ! Чіткий ультиматум УСІМ – Кулеба не стримався: вирішальний момент. Варто знати!

9 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter подякував Ісландії за її рішення закрити посольство у столиці держави-агресора Росії Москві.

“Я вдячний главі МЗС Ісландії Тордіс Колбрун Гілфадоттір за рішення Ісландії призупинити роботу посольства в Москві та звернутися до Росії із запитом про обмеження роботи її посольства в Рейк’явіку. Росія має бачити, що варварство веде до повної ізоляції”, – написав він.

Кулеба також закликав інші держави “наслідувати приклад Ісландії”.

Також Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ефективність дипломатії залежить від успіху наступальних дій ЗСУ.

«І від успіху наших солдатів дуже багато залежатиме на дипломатичному треку. Ми робимо все для того, щоб український солдат мав усе необхідне на фронті для успішного контрнаступу: зброя, техніка. Але паралельно ми розуміємо, що хочемо прийти в точку, де формула миру, запропонована президентом Володимиром Зеленським, стане центром, довкола якого об’єднуватимуться всі країни. Тобто щоб війна була закінчена на умовах України, а не на чиїхось ще: китайських, африканських, американських. За всієї поваги до них», — заявив Кулеба.

Кулеба сподівається, що саміт Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі зможе змінити сприйняття членства України в НАТО, відійшовши від рішення Бухарестського саміту.

“Я хочу, щоб у Вільнюсі союзники поховали Бухарестське рішення 2008 року і знайшли і народили нове рішення, яке спростить і прискорить шлях України до членства в НАТО”, – зазначив Кулеба в етері телемарафону, додавши, що це потребує великої кількості розмов із партнерами.

За словами голови МЗС, членство в НАТО – це “остання велика проблема зовнішньої політики України, яка, починаючи з лютого минулого року, не зрушила з місця”.

“Ми зрушили з місця всі теми: членство в ЄС, озброєння України, реформи, відносини з Африкою й іншими регіонами світу. Ми підняли цілину – всю. У нас залишився один гектар цілини непіднятий – це членство в НАТО. І ми маємо у Вільнюсі підняти цю цілину”, – додав він.

“Так, після цього ще буде багато роботи. Але ми маємо підняти цю цілину”, – підсумував очільник української дипломатії.

До слова, як зазначив Дмитро Кулеба, Україна повертатиме цивільних полонених із Росії за допомогою третіх країн та міжнародних організацій.

Глава української дипломатії пояснив, що існує три напрямки для повернення цивільних полонених з РФ, першим з яких є прямий діалог з Росією: «Але ця тема зараз закрита з об’єктивних причин».

Далі міністр назвав роботу через треті країни, яку, за його словами, Україна буде розвивати, та роботу з міжнародними організаціями.

«Тему треба розкрутити – це перший крок. Ми зараз пояснили людям: про що йдеться, над чим ми будемо працювати. На міжнародному рівні добре знають тему військовополонених, добре знають уже підняту цілину теми викрадених дітей. Ми зараз маємо підняти третю тему. Ми маємо привернути увагу світу до проблеми цивільних полонених», – сказав глава МЗС під час відеовключення в Інстаграмі.

Кулеба висловив переконання, що після порушення теми викрадених дітей Україна швидше розкрутить тему цивільних полонених. Він додав, що влада напрацювала конкретні кроки по кожній міжнародній організації.

«Дуже часто ці організації не заслуговують на нашу симпатію – іноді навіть повагу – але вони існують, і нічого кращого того ніхто не придумав», – прокоментував він.

Міністр також відмовився називати країни, за допомогою яких держава намагатиметься повернути своїх громадян.