Бомбить! Новий суддівський бунт – таємний лист, палиці в колеса: повна зупинка роботи. Остання крапля

До Конституційного Суду надійшло подання щодо конституційності окремих положень закону про Вищу раду правосуддя. Зокрема, вони стосуються звільнення членів ВРП.

Подання надійшло від Верховного Суду. Тепер КСУ вирішує питання про відкриття конституційного провадження щодо справи.

Що оскаржують у поданні

  • Положення про припинення повноважень члена ВРП, якого рекомендує звільнити Етична рада. Тобто зупинка його роботи до вирішення питання про звільнення.
  • Положення про одноразову оцінку Етичної ради відповідності членів ВРП займаним посадам;
  • Положення про порядок звільнення з посади членів ВРП, щодо яких Етична рада ухвалила мотивовану рекомендацію про звільнення.

Ці рекомендації слід розглядати у встановлені терміни, інакше члена ВРП вважають звільненим відповідно до закону. У поданні вказують на неприпустимість і неконституційність звільнення членів ВРП Верховною Радою.

Положення, відповідно до яких вирішальне значення мають голоси членів Етичної ради по квоті міжнародних та іноземних організацій. Однак зазначили, що сама можливість участі іноземців в Етичній раді не є предметом оскарження у поданні.

Зверніть увагу! Вища рада правосуддя – це головний орган в українській судовій системі. Члени ВРП можуть контролювати призначення і звільнення суддів.

Ще у липні нардепи проголосували за законопроєкт №5068. Він передбачає конкурсний відбір та перевірку на добропорядність членів Вищої ради правосуддя.

Щоб кандидат відповідав критеріям професійної етики та доброчесності, ініціатива передбачає формування Етичної ради. Згідно із законом, до її складу мають входити:

  • 3 особи із суддів або суддів у відставці, яких визначає Рада суддів України,
  • 3 особи, яких визначають міжнародні організації. Із останніми Україна має протягом щонайменше останніх 3 років співпрацювати у сфері запобігання та протидії корупції.

Додамо, що Верховний суд вирішив перевірити судову реформу, яку ініціював Володимир Зеленський, і відправив закон до Конституційного суду. Однак це не завадить реформі.

Про це розповів депутат від “Слуги народу” і представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський. За його словами, немає підстав не реформувати суд до рішення КС.

“Не потрібно робити якусь трагедію через звернення Верховного суду до Конституційного суду. Це дійсно має вигляд активної протидії з боку суддівської влади реформуванню суддівської системи”, – сказав Веніславський.

Нардеп вважає, що такі дії природні, бо завжди та система, яку намагаємось реформувати, чинить опір. Однак жодних підстав не виконувати норми закону, який оскаржили у Конституційному суді України до вердикту КС точно немає.

Думаю, що вкінці жовтня делегують представництво від Ради суддів до Етичної ради й вона почне свою роботу. Жодним чином звернення до Конституційного Суду не зупинить процесу,– сказав Веніславський.

Він розповів, що дуже важко передбачити, коли буде рішення КС. Це може зайняти від кількох місяців і до року.

“Попри супротив судової влади реформу продовжать. Немає міфічної загрози участі міжнародних експертів державному суверенітету”, – додав Веніславський.

Блокування судової реформи: що відомо

Реформа передбачає створення Етичної ради, до якої повинні увійти міжнародні представники. Вони матимуть вирішальну роль у відборі членів Вищої ради правосуддя.

Однак Рада суддів не змогла обрати кандидатів до Етичної ради. За кандидатів проголосували лише 4 судді з 26.

Рада суддів обіцяла обрати кандидатів до Етичної ради до кінця жовтня 2021 року.