“Буде відновлено”. Міністр шокував заявою – “не вписується в рамки”. Українці вражені: “робимо кроки”

Дію норм антикорупційного законодавства буде відновлено, попри рішення КСУ, заявив міністр юстиції Денис Малюська. Він пояснив в ефірі каналу “Україна 24”, що рішення КСУ не відповідає стандартам для такого органу.

“Рішення Конституційного суду є, м’яко кажучи, спірним. Воно викликає чимало дискусій і здивування, і воно, очевидно, не вписується в рамки КСУ. Відповідно, це викликало обурення й реакцію всіх державних органів, тому що це рішення не відповідає високим стандартам, яким мало б відповідати рішення такої важливої ​​інституції”, — сказав він.

Малюська заявив, що ситуація не є критичною.

“Ми можемо й повністю повернемо антикорупційну інфраструктуру, яка була поставлена ​​на межу знищення рішенням КСУ. Вже відновлено ​​діяльність Реєстру електронних декларацій розпорядженням Кабміну, вже відновлені спецперевірки, які проводить НАЗК. Повністю весь функціонал без змін до закону відновити не вдасться, але ми ці кроки робимо”, — сказав він.

При цьому міністр юстиції вказав на ризик для ключових реформ останніх років, проведених в Україні.

“Але проблема, яка була вчора проговорена на засіданні РНБО, була в тому, що ми можемо подолати наслідки, хоча це й потребує часу та зусиль. Але у нас залишаються ризики, пов’язані з тим, що майже всі ключові реформи, прийняті Верховною Радою останнім часом, знаходяться на розгляді в Конституційному суді. І цей генератор ризиків може звести нанівець практично всі реформи, які були імплементовані в останні роки. Саме це й стало причиною різкої реакції президента і РНБО”, — сказав він.

Нагадаємо, КСУ 27 ​​жовтня скасував кримінальну відповідальність за внесення неправдивих даних у декларації (стаття 366-1 КК передбачає штраф або до 2 років позбавлення волі).

Президент Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради національної безпеки та оборони України через рішення Конституційного суду.