“Було ухвалено рішення мене кокнути”: Бродський розповів, як Кучма хотів убити його після Гонгадзе

Підприємець Михайло Бродський розповів, що другий президент України Леонід Кучма і екс-міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко після вбивства журналіста Георгія Гонгадзе збиралися усунути його самого.

Приводом для розправи, яку вони планували, була фінансова підтримка бізнесменом діяльності Гонгадзе. Про це він розповів в інтерв'ю журналісту Юрію Бутусову.

Бродський зазначив, що підтвердження злочинної змови Кучми та Кравченка міститься на так званих плівках Мельниченка.

"На цих плівках Кравченко доповідає Кучмі: "А ви знаєте, хто фінансує Гонгадзе і "Українську правду"? "Хто? Цей покидьок Бродський. Ну нічого. Ми зараз з цим розберемося, а потім із Бродським", – говорив Кучма", – процитував Бродський частину скандальних записів.

Бізнесмен розповів, що вирішив підтримувати Гонгадзе, оскільки журналіст незадовго до своєї загибелі потребував роботи та витрачав свій час не на цікавий йому проект "Українська правда", а на співпрацю з політиками в якості їх помічника або прес-секретаря.

Популярне: “Тепер позбавити людей субсидії буде складніше”: Юрист пояснила, що дає українцям нова заборона

"Жора тоді шукав заробіток, йому потрібні були гроші. Він дуже активно працював із депутатами, був прес-секретарем в Анатолія Матвієнка. Потім пішов прес-секретарем і помічником до Вітренко. Йому потрібні були гроші. Тоді я йому запропонував: "Звільнися звідусіль, я буду тобі давати гроші, займайся "Українською правдою". І він приходив щотижня, я скільки міг давав. Сам же тоді в опозиції був, бізнес знищили – відновлював потроху", – згадує Бродський.

Разом із тим, він додав, що, крім історії з Гонгадзе, Кучма хотів помститися йому за правдиві критичні публікації, які друкувалися в газеті "Киевские ведомости", власником контрольного пакета акцій якої на той момент був Бродський.

"Скандал почався з великого матеріалу про те, як вночі знесли будинок біля Андріївської церкви, який заважав Кучмі з вікна її бачити… І ось це "Киевские ведомости" надрукували… Слухай, я клянуся тобі, я до цього ніякого відношення не мав. Я не просив Кіріндясова (автора гучної публікації. – Ред.) це вираховувати, це робити, це випускати. Ну, вони це зробили. Ось тоді й було ухвалено рішення мене кокнути", – поділився з Бутусовим бізнесмен.