Це крах! Генштаб повідомив офіційно – кінець наступу: всі до оборони. Шансів немає!

Росіяни стали нарощувати кількість бойової сили на Лимано-Куп’янскому напрямку Ворог намагається вдатись до ескалації на цій ділянці фронту, але безрезультатно.

Про це в ефірі одного українського телеканалу сказав заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій Сергій Череватий. Стратегічною метою окупантів на даному напрямку є бажання захопити Донецьку і Луганську області, як проміжну ціль цієї війни.

“Тактично вони хочуть зупинити наш наступ на Бахмутському напрямку, відволікти засоби, і для цього максимально вдалися до інтенсифікації боїв та ескалації ситуації на цій ділянці, проте, наголошую, безрезультатно. Вони починають втрачати більше особового складу та техніки”, – мовив речник.

Не дивлячись на те, що ворог зосередив досить потужне угруповання на Лимано-Куп’янському напрямку, йому не вдалося досягти успіху. Завдяки якісній обороні та відмінній роботі наших штабів, які на три голови вище ворожих, ЗСУ зупинили усі ініціативи окупантів.

“Штаб – це дуже важливо: командування, управління, – це прорахунок всіх дій ворога і відповідь на його дії. Ми майже завжди зчитували їхні задуми, в абсолютній більшості випадків ми їх прораховували і попереджували”, – додав Сергій Череватий.

Також зазначимо, що на відміну від Бахмутського напрямку, де політичне керівництво Росії просто кидає окупантів як «гарматне м’ясо», на Луганському фронті, по лінії Сватове-Кремінна, явно командують генерали, здійснюючи спробу наступу в бік Куп’янська.

Про це розповів військово-цивільний аналітик, ветеран АТО, екскомандир штурмової роти батальйону «Айдар» Євген Дикий.

“Я думаю, що вони самі чудово розуміють, що шансів взяти Куп’янськ в них небагато, шансів пройти далі, створити загрозу Харкову в них просто нуль, шансів взяти Куп’янськ — ну, 5% скажемо. Вони це розуміють, але їхня задача інша, їхня задача, в першу чергу, якраз змусити нас перекинути якісь резерви, які могли б бути задіяні в наступі на Півдні, а замість цього перекинути їх туди на оборону на Слобожанщину. Ні для кого не секрет, що ми не задіяли поки навіть половину тих сил, які готували до цього літнього наступу, і для росіян критично важливо, щоб ми частину цих резервів були змушені використати не за призначенням, не для прориву їхньої оборони і деокупації територій, а навпаки, для оборони того, що вже і так наше”, — пояснив експерт.

За його словами, поки що на Слобожанщині справляються ті частини ЗСУ, які там стояли і раніше, без резервів, але чим далі, тим важче.

“Все ж таки росіяни там зібрали стотисячне угрупування, 100 000 — це реально дуже багато. Я нагадаю, що на початку “спеціальної воєнної операції” в лютому минулого року взагалі на всю територію України зайшло 180 тисяч окупантів, а тепер тільки на одній лінії Сватове-Кремінна їх 100 тисяч, тобто можемо порівняти інтенсивність боїв, інтенсивність тиску. Тому нашим оборонцям там дуже важко їх стримувати і, можливо, таки доведеться їх посилювати якимись із оцих резервних частин, які все ж таки збирались для наступу, а не для оборони”, — додав Євген Дикий.

Варто зазначити, що Президент України Володимир Зеленський повідомив про те, що наші бійці досягнули фортифікацій ЗС РФ, які гальмували контрнаступальні дії ЗСУ. Це означає, що тепер можна очікувати пришвидшення просування Сил оборони. Про деталі ситуації розповіло агентство Bild.

Агентство проаналізувало виступ Зеленського на Aspen Security Forum. Спершу президент пояснив, чому контрнаступ повільніший, ніж хотілося б. Основна причина — західна зброя надійшла пізніше, ніж очікувалось. Тим часом ЗС РФ продовжували укріплюватись на окупованих територіях, зокрема, мінували місцевість та будували фортифікаційні споруди.

Між тим наступ почався і ЗСУ поступово подолали рубежі мінування, заявив Зеленський. Отже, підсумував український політик, “сьогодні ми наближаємося до моменту, коли відповідні заходи можна проводити швидше”.