“Це погрози?”: Мер Черкас звернувся до Зеленського. Скандал набирає обертів. “Соціальна несправедливість”

Мер Черкас Анатолій Бондаренко раптово став обличчям карантинного бунту на цьому тижні. 30 квітня місцева міська влада фактично скасувала карантин, що негайно спричинило реакцію центру.

До мера в Твіттері звернувся глава МВС Арсен Аваков, попередивши, що реакція буде жорсткою. Незабаром на Бондаренка завели кримінальну справу. А вже до вечора президент Володимир Зеленський в своєму традиційному зверненні передав полум’яний привіт міському голові і сказав, що Бондаренко переплутав децентралізацію з автономією.

“Страна” в ексклюзивному інтерв’ю дізналася у міського голови Черкас, як у нього так вийшло і що б він хотів відповісти президенту Зеленському.

– Президент Зеленський передав вам полум’яний привіт в своєму традиційному зверненні. А що б ви сказали Зеленському?

– Я думав, що президент передасть привіт “Епіцентру”, який порушує всі правила карантину. Але передали мені. Я хочу йому передати: закон повинен бути один для всіх. Я бачу, що будуть переслідувати місцевих керівників, а не тих, хто крав сотні мільйонів за минулої влади. Мені цей привіт розцінювати як погрози? Це втручання в органи місцевого самоврядування. І знаєте, хто мені тільки не передавав привіти: починаючи від місцевого начальника СБУ і закінчуючи всіма іншими.

– А що від вас хотів черкаський глава СБУ?

– Він мені двадцять разів дзвонив і просив скасувати постанову про послаблення карантину. Я йому сказав, що ми не проти, тільки він повинен пояснити, як може працювати на повну потужність “Епіцентр”, а не може простий підприємець.

– І як? Пояснив?

– Ніяк. Сказав: “Побачиш, ми ж по-чоловічому, будуть кримінальні справи …”. Ось так і пояснив.

– Ви не боїтеся, що вас посадять? Або будуть мститися, переслідувати, заводити справи, як це прийнято?

– За що мене садити в тюрму? Нехай садять. Я це проходив давно. Ці політичні переслідування від влади за мою громадянську позицію були завжди. Я не боюся помсти, я її навіть очікую.

– Ви очікували, що буде такий тиск з боку влади? Після привітання від Зеленського ніхто не дзвонив поки?

– Мені, напевно, потрібно найняти охорону і думати про безпеку моєї сім’ї. Напевно, представники місцевої влади після цього будуть взагалі боятися спілкуватися зі мною. Вони, напевно, думають, що робити, тому що люди за міського голову, а накази згори проти мера.

– Коли опублікували документ про те, що Черкаси виходять з карантину, до вас дзвонив хтось із ОП або Кабміну? Що говорили?

– Ніхто мені з Кабміну або ОП не дзвонив, але через півтори доби з’явився глава ОДА. Дзвонив мер Києва Віталій Кличко говорив, що йому дзвонив прем’єр-міністр Шмигаль і просив потерпіти. Він не переконував мене, просто сказав слова підтримки і передав привіт від прем’єра. Ви мені скажіть, до чого ми дожили? Міністр охорони здоров’я приїжджає в місто і не відвідує місцеву владу, не запрошують нікого на зустріч, але зате нам передають привіти в Фейсбуці і Твіттері.

– Ви в своїх висловлюваннях критикували владу, а закриття парків і скверів і зовсім назвали “безглуздими рішеннями”. По суті, це війна мера з центральною владою. З чим вона пов’язана?

– Соціальна несправедливість. Закон повинен бути один для всіх, а не окремий будівельний гіпермаркет працює, а невеликий будівельний магазин повинен закриватися.

– З початку карантину мери інших міст впроваджували програму лояльності. Наприклад, в Харкові довгий час не хотіли закривати ринки, а в Дніпрі не забороняли гуляти в скверах і парках. Ви ж вирішили діяти радикально і дозволили роботу кав’ярень і магазинів. Чому?

– Те, що ми на сьогоднішній день відновили роботу невеликих будівельних магазинів, навпаки допоможе запобігти кількість хворих коронавірус, так як тільки сьогодні я нарахував біля “Епіцентру” 178 машин і сотні людей.

– Тобто в Черкасах вже працюють невеликі будівельні магазини?

– Ні, зараз в Черкасах працює тільки “Епіцентр”. Якщо йти на карантин, то всією країною, а не окремий великий бізнес працює, а прості підприємці ні.

– Але ви ж дозволили роботу, чому не працюють? І які у вас подальші плани на вихід з карантину?

– Ми будемо продовжувати боротися і відстоювати права простого українця. Ми нормально собі працюємо, не порушуючи правил обмежень. Якщо хтось буде порушувати санітарні норми – будемо закривати. У нас зараз працюють перукарні, просто сьогодні вихідний може, не всі працюють. Також відкрили маленькі магазини електроніки і будівельні магазини, відкрили сквери, парки. Люди позитивно до цього поставилися, ми дотримуємося всіх правил, є соціальна відповідальність. Підприємці мене підтримують. Зараз йде мова про виживання і існування підприємців, а не про вихід з карантину.