Це розріже армію ворога! Повний обвал фронту – все як під Харковом: тікають всі. Нові деталі!

Про ймовірний новий наступ РФ говорило вже чимало експертів та офіційних осіб.

Так, загарбники можуть готувати стратегічні резерви для нового наступу, який, ймовірно, планують на кінець зими – початок весни. До цього часу українська сторона буде мати вікно можливостей, аби вплинути на ситуацію на Півдні та на Сході.

Про це в одному з інтерв’ю розповів військовий експерт, генерал-лейтенант Ігор Романенко. За його словами, зараз ЗСУ мають два потенційних напрямки для ударів – на Запоріжжі та на Херсонщині.

Найбільш перспективним з військової точки зору є Запорізький напрямок. Завдавши удару там, можна розколоти систему оборони ворога на Півдні з усіма негативними наслідками для південного угруповання його військ. Росіяни й самі це розуміють, тож намагаються проводити відповідні антизаходи для укріплення оборони.

Але, як зауважив Романенко, є ще напрямок з Херсона на Скадовськ. Якщо завдати удару там, то угруповання противника, зосереджене в районі Каховки та Нової Каховки, опиниться в оперативному оточенні. Окупанти також бачать таку можливість, і потрапляти в цю ситуацію не хочуть.

Генерал-лейтенант пояснив, що такі асиметричні дії будуть змушувати противника самостійно виводити свої війська у Крим або на територію Росії.

“Такий підхід є проявом професіоналізму дій в наших військах. Це не стратегія навали, яку використовують росіяни”, – підкреслив Романенко.

Він також підкреслив, що ці напрямки для потенційних ударів формують картину відповідних перспективних дій. Відтак, потрібно довіряти Головнокомандувачу та Генштабу, які постійно аналізують розвіддані, і точно знайдуть найбільш ефективний варіант для застосування сил у період перед ймовірним наступом росіян, коли для Сил оборони України відкриється вікно можливостей.

Додамо, що наразі російські загарбники на Херсонщині перекидають частину сил на Запорізький напрямок в очікування наступу ЗСУ звідти.

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Він підтвердив повідомлення Генштабу ЗСУ, що велика кількість окупантів перемістилася з Каховки та Нової Каховки до Нижніх Сирогіз на трасі Херсон-Мелітополь, що на межі із Запорізькою областю. Там окупанти побудували фортифікаційні споруди.

– Зараз окупанти намагаються зробити підкріплення саме Запорізького напрямку. І розглядають наступ наших Збройних Сил саме з Запоріжжя. Тому вони перекидають свої основні сили, підкріплюючи блокпости по трасах, які розташовані від Мелітополя і від Запоріжжя відповідно, – сказав Хлань.

Він зазначив, що у Каховці та Новій Каховці досі залишаються російські військові.

Місцеві мешканці повідомляють, що окупанти розселилися здебільшого у приватному секторі – у домівках людей, які змушені були виїхати. Таким чином вони розосереджуються, щоб не бути в одному місці. Тому складається враження, що їх суттєво поменшало.

– На зараз вони розміщуються там. Свої штаби вони облаштували у бомбосховищах. Це або в садочках, або в інших будівлях. І приходять виключно за тим, щоб отримувати свої завдання, – зазначив Хлань.

Також зазначимо: український генерал Микола Маломуж заявляє, що для Росії важливі не лише Донецький та Луганський напрямки, а й південь. Та на останньому її завдання зараз – обороняти свої позиції.

Як розповів генерал в інтерв’ю, через Кримський міст на територію окупованого півострова перекидаються нові частини, частково перекидання здійснюється на Донбас та Запоріжжя, створюються укріпрайони.

“Я не вважаю їх досить ефективними, але вони копають у Мелітополі, Бердянську, Новій Каховці”, – каже Маломуж. Генерал наголосив, що південь – стратегічний напрям для захисників України, й пояснив чому:

“Південь є важливим стратегічним напрямом для нас, тому що, звільняючи південь, ми повністю перекриваємо всю південну комунікацію ворога в Крим і, відповідно, створюємо перспективи наступу на Крим”.