“Це сталось несподівано, 31 грудня”: Помер відомий український бізнесмен і генерал СБУ

Генерал СБУ Юрій Вандін, який займав в 2000-х пост заступника голови спецслужби, помер 31 грудня. Про це повідомив журналіст і головний редактор сайту ОРД, Станіслав Речинський.

Вандін, за даними genshtab.info, почав кар’єру в органах КДБ в 1973 році. Юрій Вандін в 1995-1998 роках очолював ГУ МВС по боротьбі з організованою злочинністю, яке займалося розслідуванням вбивства Євгена Щербаня в донецькому аеропорту. При цьому займав пост першого заступника міністра МВС.

Згодом перейшов в СБУ, де очолював головне управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю (до травня 1999 го), отримавши посаду заступника голови СБУ. Потім до березня 2000 року працював начальником Головного управління СБУ в Криму.

З березня 2000-го до жовтня 2003-го – начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією СБУ. У жовтні 2003 року Вандін був відсторонений від посади начальника Главку «К» і переведений на посаду першого радника Служби Безпеки України. Був звільнений з СБУ і з військової служби Указом президента України Віктора Ющенка навесні 2005 року.

За даними порталу “Олігарх”, Вандін був бізнес-партнером донецького бізнесмена Ігоря Мар’їнкова, який виступав свідком звинувачення проти Юлії Тимошенко щодо вбивства Євгена Щербаня. Після виходу на пенсію в 2005 році Вандін займався бізнесом, ставши власником і співзасновником ряду компаній.