“Це стосується всіх”. Аваков терміново звернувся до українців, ще до заборони. “Пройдуть усі”

Нещодавно на нараді під головуванням українського лідера Володимира Зеленського ухвалили рішення про обмеження паломництва хасидів до Умані для святкування Рош га-Шана — в ніч на 28 серпня набула чинності заборона в’їзду на територію України іноземних громадян.

Водночас Кабінет міністрів прописав низку винятків. Що важливо розуміти, місцеві жителі Умані у ніч на 28 серпня викликали поліцію і не пропускали хасидів у район паломництва, де розташоване поховання цадика Нахмана. 4 вересня стало відомо, що коронавірусну хворобу COVID-19 діагностували у шістьох паломників-хасидів, які приїхали в Умань до введення заборони на в’їзд в Україну іноземців. Уже 7 вересня глава МВС Арсен Аваков звернувся до українців та наголосив, що цьогоріч Умань для святкування єврейського нового року Рош га-Шана відвідають 3 тисячі паломників. Він пообіцяв, що всі вони пройдуть тест на коронавірус.

Про це інформує сайт МВС.

“За різними підрахунками щорічно в Умань для святкування єврейського нового року приїздило 30-40 тисяч осіб, цього року у зв’язку з всесвітньою пандемією місто відвідають близько 3 тисячі осіб. Всі паломники, які прибули в Україну до введеної урядом тимчасової заборони на в’їзд іноземців пройдуть тести на COVID-19”, — заявив Арсен Аваков.

Окрім того, він звернув увагу на те, що під час Рош га-Шана в Умані будуть введені технічні обмеження. За словами глави МВС, всі підрозділи МВС забезпечуватимуть правопорядок та безпеку на вулицях Умані.

Варто звернути увагу на те, що Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні 3 вересня ухвалила рішення про ряд обмежень на період святкування Рош га-Шана в Умані зокрема про встановлення блок-постів. Нагадаємо, що Рош га-Шан — єврейський Новий рік — святкується два дні. У 2020 році — з вечора 18 вересня по вечір 20-го.