Це вже не чутки! Розвал ОПЗЖ – Кива злив все: термінове звернення. Це сталось – Бойко здався. Нарешті!

Політолог Олексій Голобуцький прокоментував From-UA.com сьогоднішню інформацію про виключення Іллі Ківи з партії ОПЗЖ. Зокрема, він назвав це посиленням конфлікту між групою Медведчука-Рабиновича з групою Льовочкіна-Бойка.

Він же звинуватив конкретно їх в тому, що вони злили Полтавську область, ну і вони йому відповіли. У них величезна кількість проблем інших, тиск інших проектів на тій же ніші, той же Мураєв.

Як складеться доля Ківи?

Поки є Медведчук, Рабинович, думаю, що більш-менш нормально. Він виконує свою функцію, він робить речі, які інші не можуть собі дозволити. Але треба не забувати, що депутати – це люди, які не вчора прийшли в політику, у них є спілкування з усіма іншими політичними силами, є якась історія, бекграунд. Є бажання, їм набридло вічно перебувати в опозиції. Вони погодилися б уже хоч зі «Свободою» в коаліцію увійти, з ким завгодно, їм потрібна причетність до влади. Запит в суспільстві є, і у виборця теж.

Пласт проросійського населення, умовно, 25%, у них з’являється апатія. У них з’явився шанс із Зеленським, вони думали, що він частково їх. Тепер вони розчарувалися в Зеленському. Вони не хочуть перебувати в політичному гетто, і я думаю, що вони готові на таку примирливу нішу. Своїми радикальними висловлюваннями тільки більше змушують більшість, м’яко кажучи, їх не любити.

Тому думаю, що Бойко і Льовочкін намагатимуться цю нішу за собою застовпити. Ну, а у Медведчука виходу немає, він і далі буде змушений сидіти під домашнім арештом, ще невідомо, чим все це закінчиться. Йому ось такий Ківа потрібен якраз. Це затребувана ніша, я не думаю, що вона більше 10%, але теж таких радикально налаштованих проти всього того, що відбувається в Україні в останні роки.

Як відомо, народний депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Ілля Кива опинився на межі виключення з ОПЗЖ. 21 жовтня нардеп спочатку заявив, що його виключили з партії, але пізніше спростував свою ж заяву.

Кива регулярно потрапляє в гучні скандали, зокрема, через свою проросійську позицію. OBOZREVATEL згадав його найбільш зухвалі витівки і висловлювання.

У січні 2020 року в мережу потрапило відео, що зафіксувало, як Кива та ветеран АТО Михайло Майман б’ються в одному з ресторанів Києва. Зокрема, Кива підійшов до чоловіка та після словесної перепалки вдарив головою, але одразу ж отримав удар у відповідь.

У лютому 2020 року під час засідання Ради Киву спіймали за листуванням з одіозним російським політиком Володимиром Жириновським, підписаним у його телефоні як “Жирик Володимир Вольф”. У листуванні Кива в нецензурній формі нарікав на непрофесійний уряд і неможливість відновити взаємини між Україною і Росією.

Спочатку політик сказав журналістам, що не бачить у спілкуванні з Жириновським проблеми, бо країнам потрібно “налагоджувати відносини і повертати території”, але пізніше заявив, що нібито листувався зі своїм другом Володимиром, якого жартома називає “Жирик” через зайву вагу. До слова, в пресслужбі самого Жириновського повідомили, що він зовсім не знає, хто такий Кива.

26 квітня 2021 року Кива зі скандалом захистив кандидатську дисертацію. Багато журналістів, політики і громадські діячі обурилися присвоєнням наукового ступеня депутату від ОПЗЖ, а вчений з Черкас на знак протесту спалив свій диплом і назвав Киву “тотемною твариною”.

На початку жовтня Кива підлив води на пропагандистський млин Кремля, розкритикувавши Україну за європейський курс і заспівав дифірамби країні-агресору Росії. На його переконання, Україна на шляху до євроінтеграції втратила державність.

Депутат вважає, що Росія проводить правильну зовнішню політику, яка гідна захоплення. Адже Кремль вибудував стосунки з Європою таким чином, що сьогодні він диктує їй свої умови.

7 жовтня Кива записав відеопривітання з днем народження президента Росії Володимира Путіна. Він побажав господареві Кремля “здоров’я, сил і Божого благословення”.

За словами нардепа, Путін та людина, яка повернула своїй країні “колишню велич і повагу в усьому світі”.