Це жесть! Коридор смерті для ЗСУ – кожні 100 метрів: про це не можна мовчати. Тисячі солдат!

Мінні поля – це 50% проблем української армії на фронті. Про це розповів військовий аналітик Агіль Рустамзаде в інтерв’ю Politeka Online.

“Наступальній операції міни заважають відсотків на 50. Інші 50 відсотків українській армії заважають наступати авіація і артилерія, засоби вогневого впливу. Тобто якби цих мін не було, українська армія могла б наступати більш динамічно, що зменшувало б її втрати як від авіації, так і від артилерії. Тобто ваша сукупність проблем: міни, авіація, артилерія. Чому міни? Тому що ви все розмінувати не зможете, ви робите прохід, скажімо, по 100 метрів, і виходить коридор смерті: війська починають висуватися в цьому напрямку, це дуже ласа ціль для авіації та артилерії”, – пояснив експерт.

За його словами, ширші протимінні заходи дозволили б ЗСУ розширити простір для маневру, що знизило б тиск з боку авіації та артилерії. Тоді українська армія мала б більше успіхів на фронті і просувалася б швидше.

Агіль Рустамзаде також наголосив на недоліку того, що Україна тільки зараз перейшла до тактики виснаження противника.

“Ось цей шматочок, процес військового виснаження, треба було робити до наступу, тобто знищуєте гармати, знищуєте оборонний потенціал, а потім в ослаблену оборону проникаєте. А от на процес військового виснаження Україна перейшла зараз і, до речі, робить успіхи, ось саме у контрбатарейній боротьбі”, – додав експерт.

Також варто зазначити, що Затримки із західними військовими постачаннями зумовили “відставання” українського наступу. Він не лише почався пізніше, ніж планувалося, а й не повністю: деякі підрозділи не вступили у бій. Про це сьогодні, 22 липня, сказав військовий аналітик Олексій Гетьман у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він пояснив: щоб вступити в бій, підрозділи отримують бойове розпорядження, де вказано не лише напрямок та завдання, а й кількість техніки, снарядів, палива, які для цього необхідні.

“Це серйозна підготовча робота, яка ведеться штабами перед кожною бойовою операцією. І якщо не вистачає одиниць техніки чи чогось іншого, то підрозділ не має права розпочинати наступальні дії, бо він не зможе виконати бойове завдання. Тому доводиться робити певні паузи, трохи затягнувся початок нашого наступу. Але, я думаю, наші партнери це бачать, розуміють і, сподіваюся, що постачання зброї та всього, що нам необхідно, йтиме швидшими темпами”, — говорить гість ефіру.

За його словами, долати мінні поля, які створили окупанти, допоможуть, зокрема, касетні боєприпаси, які вже отримали Україна. Вони можуть використовуватись і вже використовуються для розмінування.

“Уперлися у мінні поля — зупинилися та застосували артилерію. Дуже добре, якщо це будуть касетні боєприпаси”, — наголосив Гетьман.

Військовий аналітик також пояснив, що Україна перейшла від однієї тактики визволення територій до іншої. Усі вони прописані у статутах.

“Коли тактика №1, наприклад, не спрацьовує, включається тактика №2 чи тактика №3. Це не нова тактика, всі вони були прописані, і зрозуміло, як треба діяти. При сильному артилерійському вогні для розмінування припиняється наступ, починається контрбатарейна боротьба, знищується артилерія противника, щоб вона не заважала просуватися і розмінувати поле, а далі йде рух. Тому коментарі про те, що ми призупинили наші наступальні дії, тому що не можемо наступати, або вони йдуть не так швидко, як комусь, можливо, хотілося, виглядають досить непрофесійно”, — пояснив Гетьман.

Він нагадав, що контрбатарейна боротьба з боку України ведеться доволі успішно: сили оборони знищують до 25-30 артилерійських установок росіян на день. Крім того, не припиняється знищення складів аж до невеликих.

“Коли ми пройдемо мінні поля, обезголовивши артилерію, продавимо першу-другу лінії їхньої оборони, тоді буде те, що всім хочеться бачити на картах бойових дій… Це як зламати двері, а потім зайти до приміщення. Ми ламаємо двері”, — резюмував Олексій Гетьман.