Далекобійні в Україну! НЕГАЙНО – Урсула вмазала: потужний ультиматум! Це змінить хід війни!

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала “тих, хто може” надати Україні далекобійне озброєння.

Про це вона сказала під час виступу в середу на форумі Globsec у Братиславі.

У промові фон дер Ляєн наголосила, що необхідно стояти міцно на боці українців “стільки, скільки це необхідно”.

“Негайною потребою, і ви це знаєте, є військова допомога, щоб підтримувати зусилля українських збройних сил. Ось чому ми щойно запропонували Акт про виробництво боєприпасів”, – сказала вона.

“Ті, хто може, повинні надати Україні далекобійну артилерію і системи озброєння. Це може допомогти Україні вирівняти на полі бою розрив в дальності до сил вторгнення”, – додала фон дер Ляєн.

Президент США Джо Байден заявив, що питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS все ще перебуває на розгляді.

Про це він сказав під час спілкування з ЗМІ в понеділок, повідомляє “Європейська правда”.

Байден коментував загострення повітряних атак РФ по Києву, зазначивши, що вони “не є несподіванкою”.

“Саме тому ми повинні продовжувати надавати Україні все необхідне”, – сказав пезидент США.

На уточнююче запитання щодо можливої передачі Україні далекобійних ракет ATACMS Байден відповів, що ця тема “все ще в грі”, маючи на увазі, що питання продовжує розглядатись.

Поставки F-16- питання часу.

Частина республіканців у Конгресі США закаликають адміністрацію президента Джо Байдена пришвидшити надання Україні зброї для перемоги.

Зокрема, конгресмен-республіканець від штату Техас Кіт Селф вважає, що для України «далекобійна артилерія важливіша ніж F-16».

«Як я вже казав президенту Зеленському, коли я був в Україні, я вважаю, що далекобійна артилерія потрібна українцям більше, ніж F-16. Я не розумію, чому ми не надаємо їм балістичні ракети ATACMS, це можуть бути ракети першого блоку, або другого. Ці ракети випускаються із установок HIMARS, які українці і так вже мають. Тому, я вважаю, що артилерія для України важливіша, ніж літаки F-16», – сказав він в інтерв’ю “Голосу Америки”.

На думку конгресвумен від республіканців Енн Вагнер, Вашингтон надає Києву допомогу недостатньо швидко. Також вона розкритикувала недостатні дії членів НАТО.

“Конгрес виділив на це кошти багато, багато місяців тому. Ми повинні дати Україні всю зброю та інструменти, які їм потрібні, щоб перемогти Путіна. Якщо українці готові вести боротьбу та жертвувати власним життям, ми тут, в Америці, а також усі члени НАТО, повинні підтримати українців усім необхідним та якомога швидше”, – сказала вона.

Конгресмен-демократ Джим Коста вважає, що надання Україні винищувачів після тренування є лише питанням часу.

Очевидно, що спочатку ми маємо підготувати пілотів, – але українські пілоти дуже здібні. Ми також маємо організувати наземну логістику, щоб підтримувати роботу цих літаків, – зауважив законодавець від штату Каліфорнія.

Крім того, Канада розширює свою присутність у Польщі в рамках операції UNIFIER (навчання українських військових) та надасть Україні ракети AIM-9 із арсеналу канадських Збройних Сил (CAF). Про це повідомили в Міноборони Канади з посиланням на заяву міністерки Аніти Ананд під час чергової зустрічі у форматі «Рамштайн».

«П’ять додаткових медичних інструкторів Збройних сил Канади (CAF) будуть направлені до Польщі, щоб приєднатися до семи членів CAF, які вже задіяні в програмі підвищення кваліфікації медичних навичок для особового складу Збройних сил України. Ці додаткові члени CAF подвоїть кількість потенційних українських випускників», – зазначили в Міноборони.

Ананд оголосила, що Канада безкоштовно надасть Україні 43 ракети AIM-9 із запасів CAF. Вона підкреслила, що ці снаряди допоможуть Україні захистити своє небо від російських атак.

Говорячи про поставку озброєнь Україні, анонсовану у квітні, міністерка зауважила, що все йде за планом. За її словами Україна вже отримала кулемети, автомати, набори для чищення та магазини. Водночас найближчими тижнями планується доставити 1 млн патронів калібру 5,56 мм і 4 8 тис. штурмових гвинтівок. До літа очікується, що всі 21 тисяча одиниць стрілецької зброї та 2,4 мільйона боєприпасів будуть в Україні.