Декілька хвилин тому! Кулеба влупив: Україна наступна! Розширення ЄС – новий етап. Країна гуде: в очікуванні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори із віцепрем’єр-міністром, міністром закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова Ніку Попеску, який перебуває в нашій державі з робочим візитом, повідомляється на сайті МЗС.

Глави МЗС домовилися синхронізувати дії в контексті підготовки до саміту Східного партнерства в грудні та втілення амбітного плану Асоційованого Тріо із набуття членства в ЄС.

“Переконаний, що країни Асоційованого Тріо будуть у наступній хвилі розширення Європейського Союзу”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Співрозмовники скоординували дії для вирішення так званих «пакетних домовленостей», що стосуються функціонування Дністровського гідроенергетичного комплексу, питань власності на об’єкти на території України та Молдови, завершення демаркації українсько-молдовського кордону. Найближчим часом відповідні переговорні групи двох країн відновлять роботу після багаторічної перерви.

“Ми також домовилися опрацювати питання здійснення взаємних поїздок наших громадян з використанням внутрішніх біометричних ID-карток. Це дозволить ще більше спростити контакти між людьми, активізувати сферу туризму, культурні і освітні обміни”, – розповів український топ дипломат.

Глави української та молдовської дипломатії обговорили змістовне наповнення першого засідання Ради президентів України та Молдови, яке відбудеться ближчим часом.

Вони окреслили перспективні напрями співпраці: зміцнення енергетичної безпеки, розвиток торгівлі, реалізація інфраструктурних проєктів, просування інтеграції до ЄС в рамках Асоційованого Тріо.

“Важливою темою перемовин була енергетична безпека наших держав. Ми вже надали Молдові певне сприяння і будемо надалі співпрацювати у питаннях газопостачання. Солідарність України з Молдовою у важкі для неї часи не піддається сумніву. Спільно ми зможемо подолати будь-який тиск Росії”, – наголосив Дмитро Кулеба.

Міністр висловив готовність надавати максимальне сприяння українським компаніям у виході на молдовські ринки, аби створювати нові економічні можливості для української економіки та ще тісніше зв’язати наші країни торговельними вузлами. Він також повідомив про намір провести в листопаді в Кишиневі засідання Спільної міжурядової торговельно-економічної комісії та масштабний бізнес-форум для обговорення взаємовигідних бізнес-проєктів.

Ніку Попеску подякував за активну роль України в Придністровському врегулюванні. Він також підтвердив непохитну підтримку Молдовою суверенітету та територіальної цілісності нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах, готовність брати активну участь у втіленні завдань Кримської платформи.

Співрозмовники домовилися про проведення ближчим часом політичних консультацій міністерств закордонних справ для обговорення кроків задля зміцнення безпеки України та Молдови і протидії спільним викликам.

Міністр навів приклади успішної співпраці України та Молдови за цей рік, зокрема взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, оновлення угоди про вільну торгівлю, створення Асоційованого Тріо спільно із дружньою Грузією.