Державна підтримка! Зеленському вдалось – закон вже прийнято: тепер все зміниться. Важливо знати – розвиток

Верховна Рада ухвалила в цілому ініційований Президентом України Володимиром Зеленським закон про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (так званий закон про інвестнянь), який допоможе відновити інвестиційну активність в Україні після кризового 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Виступаючи на відеоконференції керівників закордонних дипломатичних установ України у Києві, Глава держави зазначив, що законопроект № 3760 про підтримку інвестицій уже проголосований, він надає преференції для інвесторів, які хочуть розвивати свої проекти в Україні.

«Закон про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями дозволяє Україні запровадити конкурентні з країнами-сусідами умови для стимулювання залучення як внутрішніх, так і міжнародних інвесторів», – пояснила заступник керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів.

Зокрема, згідно із законом, державною підтримкою можуть скористатися інвестори, які ініціюють проекти з інвестиціями від 20 млн євро зі строком реалізації проекту до п’яти років та створюють нові робочі місця.

Загальний обсяг державної підтримки для нових інвестпроектів може становити до 30% від їхнього обсягу.

Підтримка надаватиметься підприємствам, які працюють у переробній промисловості, транспортній галузі, освіті, науковій та науково-технічній галузях; охороні здоров’я, мистецтві, культурі, спорті, туризмі та курортно-рекреаційній сфері.

Крім того, ухваленим законом передбачена спеціальна урядова уповноважена установа, що займатиметься супроводом цих інвестиційних проектів, допомогою інвесторам від початку проекту й протягом усього часу їхньої тривалості.

«Ми очікуємо, що це дозволить після кризового 2020 року відновити інвестиційну активність в Україні. Очікуємо, що цим інструментом скористаються як внутрішні українські інвестори, які хочуть чи розширювати виробництво, чи будувати нові проекти, так і іноземні інвестори», – додала Юлія Ковалів.

Також варто зазначити, що Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення зміни до пункту 1 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про концесію» № 1024-IX, який Верховна Рада ухвалила 2 грудня 2020 року.

Документ відтерміновує до 1 вересня 2021 року набрання чинності окремими положеннями Закону «Про концесію», що визначають використання електронної торгової системи, для забезпечення її створення та належної підготовки до впровадження.

Проектування, розробка, тестування та запровадження цієї електронної системи потребує значних часових і фінансових ресурсів, а в умовах обмеженості бюджетних коштів виникає необхідність залучення позабюджетного фінансування, суттєвою перешкодою для чого стала пандемія коронавірусної хвороби COVID-19.

Реалізація положень закону сприятиме належній розробці якісних і зрозумілих правил функціонування електронної торгової системи, належних алгоритмів захисту конфіденційної інформації, розміщеної в такій системі, а також стабільності роботи створеної інфраструктури.