Десятки швидких! Техніки бракує – кількість 200-х вражає: одним ударом. Жесть в Маріуполі!

Мінус 100 окупантів. Радник мера Маріуполя Андрющенко в Telegram розповів про наслідки сьогоднішньої “бавовни” у Юр’ївці.

Також було поранено понад 400 солдатів рф. За його словами, прилетіло в колишній пансіонат, де окупанти облаштували собі казарми.

Увечері 28 травня ЗСУ атакували казарми окупантів у районі окупованого Маріуполя. Місцеві жителі повідомляють про чотири «прильоти» у селищі Юріївка.

Кількість ударів по місцях базування російських загарбників на маріупольському напрямі збільшується, повідомила 29 травня прес-служба Маріупольської міської ради 29 травня.

За попередніми даними міськради, нещодавно вибухи пролунали в Юріївці, Микільському та Урзуфі Донецької області.

«Тут розміщуються склади БК та бази росіян. Нещодавно ці населені пункти окупанти вважали за тилові, але ситуація змінюється», – сказано в повідомленні.

«Всю ніч росіяни вивозили вбитих, поранених і залишки поки що живої сили з місця влучення до Юріївки. “Уралами” і “КамАЗами” – карет “швидкої” виявилося катастрофічно недостатньо”, – написав Андрющенко.

Експерт заявив, що у місцях прильотів були не лише склад БК, велика кількість техніки та центр управління, а й локація для розміщення систем забезпечення зв’язку та РЕБ.

За його словами, «дивним чином» окупантам вдалося уникнути публічних обговорень ще одного удару – по Микільському Донецькій області – однак «і там дуже непогане мінусування».

Варто зазначити, що в січні 2023 року, за даними радника мера, росіяни активно завозили до міста ППО та живу силу, накопичивши до 30 тис. окупантів для подальшого наступу на Донеччині. Надалі, за даними Андрющенка, перекидання техніки та живої сили продовжилося і фіксувалося протягом зими та весни, включаючи травень.

Також військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив, що травень поточного року має рекордне знищення Збройними силами України російської артилерії.

Оглядач зазначив, що останнім часом досить часто лунають вибухи в глибокому тилу російських окупантів — у районі Маріуполя і Бердянська.

“Тобто глибоко тилові тимчасово окуповані міста стають практично як у передовій зоні. А з чим це пов’язано? Це пов’язано з тим, що росіяни явно змогли за нинішній період часу налагодити логістику з постачанням сил і засобів саме через Маріуполь й через Бердянськ, і в такий спосіб забезпечують своє південне угруповання, Оскільки один тільки Кримський міст, цей транзитний вузол, тимчасово окупований півострів Крим не можуть повністю забезпечити ту масу підрозділів сил і засобів, які сконцентровані зараз на півдні в окупантів… Тому вони вирішили гнати через Маріуполь і Бердянськ, використовуючи, до речі, зокрема й морські засоби… І не дивно, що зараз там відбуваються ці процеси, вибухи регулярні, які впливають, безумовно, на забезпечення російського окупаційного угруповання”, — сказав Коваленко.

Зокрема він підкреслив, що від частоти і результативності таких вибухів залежить подальший розвиток подій на полі бою. Примітним моментом оглядач назвав й “підвищену увагу” українських артилеристів до російської артилерії.

“Травень стає безумовним рекордсменом за кількістю знищеної російської артилерії. Це абсолютний рекорд взагалі за весь період повномасштабної війни. І я так думаю, що це не просто так”, — додав Коваленко.

За його словами можна зробити висновок, що наразі з Бахмута виводиться ПВК “Вагнер”, найманців замінює регулярна армія РФ та мобілізовані з окупованої території Донбасу.

“Крім того, Сили оборони України продовжують тиснути з півночі та з півдня. Зокрема, на півночі відбувається рух Сил оборони України вздовж траси М-03, що дає змогу нам фактично вже досить ефективно впливати на північний сектор Бахмута артилерійським вогнем. А цей рух здійснюється з боку Оріхово-Василівки, яку російські окупанти так і не змогли захопити, і успішне просування вздовж каналу в південно-західному секторі в напрямку Кліщіївки. І тут не можу виключати того, що найближчим часом ми вже з вами будемо обговорювати питання про те, а як проходить процес звільнення Кліщіївки, наприклад. Абсолютно не виключаю, що це можливо”, — підсумував Коваленко.