До Львова після окупації Криму переїхало 3000 кримчан



Минає рік від часу, коли до Львова приїхали перші тимчасово переміщені кримчани. За цей рік офіційно зареєстровані на території Львова та Львівської області більше 3 тисяч осіб, з них більша половина кримські татари. Саме вони і проукраїнські активісти першими залишали півострів, боячись утисків і переслідувань.

Руслан Мінаков перевіз до Львова дружину і двоє дітей. Залишав Крим, тому що боявся, що Україна почне відвойовувати півострів і почнуться бойові дії. Втім, очікуваного протистояння не відбулося, тому чоловік осів на заході країни. У рідному Сімферополі він закінчив юридичний факультет, а вже у Львові перевчився на «айтішника».

«Вже в Криму я почав думати, чим то таким зайнятися, що буде незалежним від держави, місця дислокації або курсу долара. І тому у Львові я півшов на навчання і став «тестер». І я дійсно вдячний своєму керівництву, що вони дали можливість навчитися і дали шанс спробувати себе в цій галузі», – зазначив Мінаков.

Руслан за національністю кримський татарин. Вдома залишилися всі його родичі. В основному це старше покоління – батьки і діди. Чоловік розповідає, що перед тим, як залишити Крим, він спілкувався зі своєю бабусею, якій 89 років, і саме вона надихнула його на цей вчинок.

«Вона мені сказала, що буде берегти будинок в Криму. Ця жінка дійсно заслуговує подиву. Вона отримала нагороду за оборону Севастополя. Вона мені сказала: «Я пережила Сталіна, Гітлера і Путіна теж переживу». А нам, молодому поколінню, потрібно бігти, щоб зберегти свою культуру, щоб врятувати майбутнє. І взагалі, моя мама говорить, що у татар є ген повернення. Ми завжди повертаємося до рідної землі», – зауважив Руслан.