До Одеси повернулися українські моряки, звинувачені у перевезенні наркотичних речовин

До Одеси 19 вересня повернулися українські моряки, які три місяці перебували в порту гвінейської столиці на арештованому судні AS Castor.

Як повідомляє "Громадське радіо", екіпаж, у складі якого були українці, філіппінці та один поляк, звинувачували у перевезенні наркотичних речовин, передає Корупція Інфо

Так, гвінейські правоохоронці знайшли пакети з кокаїном в одному з контейнерів на борту судна, після чого заарештували капітана Станіслава Озаринського.

На його думку, така знахідка була невипадковою: "Вони знали прекрасно, що саме в цьому контейнері щось лежить. Ніхто не пояснив, що там. Просто зняли під дулом автомата мене і старшого помічника і відвезли на очну ставку. У контейнері знайшли три сумки з кокаїном, як вони висловилися".

За словами капітана, члени екіпажу кілька місяців перебували в жахливих умовах.

"Слава Богу, що люди були на борту. Я перебував у в'язниці два місяці рівно зі старпомом з Філіппін. Виживали, як могли – ні харчування, ні води – нічого у в'язниці не було. Нас не били, давили морально. Я підписав папір після четвертого допиту, що беру відповідальність за екіпаж, який не міг бути причетний до цих інцидентів. Контейнер був так завантажений, що екіпаж фізично не міг до нього дістатися", — розповів Озаринський. 

Видання зазначає, що свою провину капітан не визнає і називає обвинувачення сфабрикованими. На його думку, незаконні пакети могли потрапити на судно з іспанського порту, з якого прямували моряки.

Після тривалих перемовин та виплати застави в $1 млн судно покинуло гвінейський порт. Інакше, моряки були б заарештовані на двадцять років.

Повернути моряків додому допомагали МЗС України, представники українського та філіппінського консульств. Неабияку роботу зробили і дружини членів екіпажу — вони створили ініціативну групу. Саме сім’ї підтримували моряків найбільше.

За словами морських юристів, які допомагали потерпілим українцям, такі випадки не поодинокі.

"Таке трапляється в Латинській Америці, в Західній Африці. Водолази піднирюють, прикріплюють пакет до судна. Це місцевий рекет влади. Вони затримують судно і кожен день простою – це десятки тисяч доларів", – зазначив юрист Андрій Шевченко.

На його думку, судновласнику часом дешевше заплатити хабар, ніж нести такі витрати. Але існують і інші випадки: "Сама мета – націоналізувати судно. Потім воно ходить тільки у внутрішніх водах. Бо якщо вийде – його відразу заарештують і повернуть власнику. А екіпаж страждає – вони просто заручники".