Доходи будуть “під ковпаком”: Прозвучала гучна заява. Зеленський сам взявся за це

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну в тримісячний термін розробити проект закону про одноразове декларування для громадян. Про те, як це буде працювати розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю “РБК-Україна”.

За його словами, разове декларування дасть можливість легалізувати як активи, які знаходяться за кордоном, так і ті, які знаходяться в Україні, наприклад доларові накопичення. При цьому важливо щоб інструмент декларування був не надто складним.

“Ми хочемо створити можливість для громадян, які хочуть “відбілити” або показати свої доходи. За ним, можливо, навіть були сплачені податки, але це було давно. І зараз, з огляду на ризики фінмоніторингу, легалізувати ці доходи важко. З одного боку, важливо мотивувати людей. Але з іншого – потрібно створити умови, при яких, якщо ти задекларував, то будь готовий, що держава може перевірити твої витрати”, – пояснив Марченко.

Він додав, що нульове декларування не працює, тому є потреба в нових механізмах. “Хто хоче, будь ласка, заводите свої активи в Україну, ось вам варіанти, можете покласти гроші на депозит або купити ОВДП”, – говорить міністр.

Марченко зазначив, що питання оподаткування також стоїть, але воно не первинне, первинно створення умов для мотивації. Зараз розробляється відразу декілька законопроектів і концептуально допрацьовується ідея. При цьому ініціатива виходить безпосередньо від Володимира Зеленського.

Окрім цього міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що пропозиція прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про введення накопичувального рівня пенсії може бути предметом дискусії та обговорення. Кошти накопичувального фонду поки можна буде інвестувати тільки у державні цінні папери.

За його словами, введення накопичувальної пенсії без підвищення ставки ЄСВ “може бути предметом для додаткових розрахунків”.

“Ми висловимо свою думку, оскільки без позиції Мінфіну це неможливо в принципі. На даному етапі це – предмет дискусії. Можна моделювати різні сценарії”, – сказав він.

Відповідаючи на питання про те, куди можна буде інвестувати кошти накопичувального фонду, міністр заявив, що тільки в державні цінні папери. “Ніяких інших інструментів я не бачу… За ОВДП ми як держава будемо зобов’язані нести відповідальність за пенсійні гроші, тобто держава буде гарантувати, що ці виплати будуть забезпечені державними боргами “, – додав він.

Говорячи про інвестиції в акції Google, Facebook, Apple, Марченко сказав, що “це цікаво, але ризики несумірні”.

“Рік тому нафтові і газові компанії високо котирувалися. Зараз же із-за падіння цін на нафту їхні акції впали. Хто буде нести за це відповідальність? Адже може трапитися відтік пенсійних вкладів або падіння цінності активів цього пенсійного фонду”, – повідомив він.