Досить критики! ЗСУ перейшли на крик: ситуація на фронті критична. Захід на ногах – цього не чекав ніхто!

У західній пресі з’явилися публікації з критикою ЗСУ через те, що вони не застосовують тактики НАТО, а правлять свої правила гри. Це насамперед пов’язано з мінними полями та перевагою ворога у повітрі, і служить для порятунку життів особового складу української армії. 


Про це в ефірі одного з українських медіа розповів військовий експерт Сергій Грабський. 

За його словами, західні аналітики та журналісти у своїх публікаціях начебто не помічають різниці, критикуючи ЗСУ. Справа в тому, що жодна армія країн НАТО не воювала за таких умов, як українці, і не розпочинала наступальних операцій без переваги в повітрі. 

“Тому як би переносити та копіювати ті алгоритми бойових дій, яким навчалися наші хлопці на Заході, я б не став. Це було категорично неправильно. Знову ж таки треба розуміти, що там концепція цих операцій передбачає безапеляційну підтримку з повітря, чого ми не маємо. А ми діємо в умовах масованої артилерійської протидії супротивника. Росія має можливість лупити по великих площах, що викликає у нас необхідність розосередження сили, діючи такими невеликими групами, щоб не наражати на небезпеку великі підрозділи”, – говорить Сергій Грабський. 

За його словами, ЗСУ діють як би на вимотування російської армії, системно знищуючи артилерію ворога, завдаючи точкових ударів по артилерії, і завдаючи точкових ударів по базах і складах росіян, щоб знизити їхню ефективність. 

“Ми використовуємо тактику дрібних груп і, як кажуть, проведення тактики зачистки кожної позиції, що пов’язано з дуже високою напругою бойових дій, та необхідності проводити ретельні операції, які забирають колосальну кількість часу, але іншого вибору немає”, – підсумував експерт. 

Раніше західні аналітики також висували незадоволення й тим, що ЗСУ нібито відмовились від американської тактики ведення бою. Насправді наші захисники її не використовували, адже для цього потрібна шалена перевага в авіації, артилерії, ракетах. Таку думку одному з українських ЗМІ озвучив військовий аналітик, майор запасу ЗСУ, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман. За його словами, українські бійці використовують найсучаснішу тактику ведення бою. 

Гетьман зазначив, що за американською тактикою спочатку артилерія та ракети руйнують все, що є у ворога. Авіація не дозволяє противнику опиратися. Продовжуються потужні атаки і руйнація усього, що у нього є. 

Це повітряна перевага і шалена артилерійська ракетна атака. Де був ворог, там вже залишається рілля. У противника паніка, він позбавлений засобів зв’язку. Авіація та ракети зробили свою справу. Потім йде піхота, яка вже не зустрічає великого опору, бо там нема кому робити цей спротив, – пояснив він. 

Щоб використовувати американську тактику, ЗСУ потрібні бомбардувальники B-52, B-1, B-2, “бородавочники” А-10, більше артилерії та ракет. 

Майор запасу ЗСУ підкреслив, що українські захисники ніколи не застосовували американську тактику. Натомість тактика наших військових – найсучасніша. 

Наша тактика більш сучасна, ніж американська. Наші партнери починають вивчати, як ми можемо меншою кількістю сил та засобів наступати та просуватися, також ми маємо менші втрати при наступі. Це найбільш сучасна тактика ведення бою, – додав Гетьман. 

При цьому унікальність нинішньої війни полягає в поєднанні озброєння різних поколінь і саме цей гібрид робить її особливою. Про це заявила заступник  міністра оборони України Ганна Маляр.  

“Військові кажуть, що застосування танків сьогодні не менш актуальне і не менш ефективне, ніж дронів. Тому говорити про ту чи іншу перевагу не варто. В цій ситуації я довіряю військовим, бо їхня думка тут експертна. І вони вважають, що унікальність цієї війни якраз в поєднанні озброєння різних поколінь і саме цей гібрид робить цю війну особливою”.