Довічне ув’язнення! Підозру оголошего – в руках СБУ. Відповідсть за все!

Російському пілоту Су-34 Олександру Красноярцеву, який бомбардував житлові квартали Чернігова, оголошено про підозру, йому загрожує довічне ув’язнення. Документ опубліковано на сайті Офісу генпрокурора.

Окупанта, який бомбардував Чернігів, затримали після збиття літака на початку березня. Підозру йому оголосили Генеральна прокуратура та Служба безпеки України.

Підозрюють Красноярцева за 438-ю статтею про порушення звичаїв війни, пов’язаних з умисним вбивством.

Відзначимо, що пілот бомбардував територію України, зокрема цивільні об’єкти, авіабомбами:

УФЗАБ-500;
УФАБ 250-270;
ФАБ-50.

Олександра Красноярцева схопили 5 березня біля Чернігова. Тоді українські військові збили ворожий Су-34, який бомбардував місто. Штурман загинув, а пілот потрапив у полон. Це вже був третій виліт екіпажу за час війни. Зі слів льотчика, до цього він вилітав для бомбардування аеропорту у Київській області, а також дороги на південь від Чернігова. На момент збиття його літак ніс на борту шість 500-кілограмових неконтрольованих авіабомб.

Красноярцев дав свідчення, що російське військове командування свідомо віддає накази про бомбові удари по об’єктах мирної інфраструктури та житлових кварталах українських міст. Для ударів використовується не високоточна зброя, а некеровані авіабомби вільного падіння (не високоточні) ОФАБ-250-270, ФАБ-500, ОФЗАБ-500.

Також відомо, що окупант застрелив цивільного українця.

Олександр Красноярцев – майор, льотчик 1-го класу, начальник повітряної, вогневої та тактичної підготовки 2-го змішаного авіаполку 21-ої змішаної авіадивізії ПКС ЗС РФ (аеродром “Шагол”, м. Челябінськ). Під час першого допиту одразу після потрапляння в полон, він намагався переконати, що вперше вилетів до Чернігова. До того патрулювали по лінії кордону. Водночас з’ясувалося, що пілот брав участь у бомбардуванні сирійських міст. Є фото, де Красноярцев стоїть поруч із Путіним та Асадом.

Пілот виявився одним з “асів” Путіна, який раніше бомбив сирійські міста, – повідомили в пресцентрі СБУ.

“На відео СБУ – збитий російський пілот, один із «асів» путіна, який за свої звірства в Сирії був удостоєний аудієнцією з Башаром Асадом”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що бомбити мирні міста для нього – не нова справа. За словами самого пілота, він не думає про такі поняття як “житлові будинки і квартали”, є тільки “цілі з координатами”.

“Тепер у нього попереду безліч довгих розмов зі співробітниками СБУ. Він відповідатиме за всі свої звірства, як і тисячі інших російських загарбників, що з війною прийшли на українську землю”, – додали в СБУ.

23 квітня СБУ за погодженням прокуратури повідомила про підозру Красноярцеву за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ст. 438 ч. 2). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

З перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну в різних її районах під обстріли та авіаудари потрапляють мирні громадяни, автомобілі швидкої допомоги, дитячі будинки, лікарні та житлові райони.

Таке свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни є воєнним злочином, який належить до міжнародно-правових злочинів. Зараз постало питання відповідальності за війну. Кого винити – все російське суспільство чи лише путінський режим?

Після того, як німецький канцлер Олаф Шольц 17 березня спробував розділити ставлення до Путіна та його оточення і ставлення до росіян загалом, йому відповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Реальність така, що хтось таки скидає бомби на українські міста, хтось розстрілює евакуйованих, формує «Z», підтримує Путіна в опитуваннях. Як і в 1930 роки, вони несуть відповідальність, навіть якщо отруєні пропагандою», – написав Кулеба у твітері.

Росіяни – повноцінні члени терористичної організації Путіна. Адже 83% росіян, як показали соціологічні опитування в Росії, схвалюють його діяльність, а ще понад дві третини вважають, що Росія загалом рухається у правильному напрямку. За місяць з моменту вторгнення рейтинг очільника Кремля не опустився, а зріс. Тобто замість засудження звірств, терорист фактично отримує від народу ще більше схвалення.

Перехоплені та опубліковані СБУ розмови російських солдатів зі своїми близькими стали шоком для багатьох українців. Вони показали глибокий рівень аморальності й жорстокості тих простих росіян, вина яких для декого ще лишалася предметом дискусії.

Представники різних меншин там досі відчувають небезпеку, там постійно порушують права людини, насміхаються над її свободами, влаштовують репресії проти опозиціонерів та інакодумців.

І винен не лише Путін, бо народ виправдовує ці злочини.

Окупанти продовжують чинити злочини проти України. Але агресору не вдасться зламати український дух. Адже увесь світ вже захоплюється нашими силою, сміливістю та щирим бажанням боронити свою землю й свободу.