Дикий шок! Цинізм зашкалює: змова Папи з РПЦ? Криваві обійми – на весь світ. Орбан «ликує» – ганьба!

В Угорщину з офіційним візитом прибув Папа Римський Франциск. Там він зустрівся з митрополитом Будапештським та Угорським РПЦ Іларіоном, який підтримує війну проти України.

Зустріч відбулася у Будапешті. Зазначимо, що Іларіон з 2009 по 2022 роки очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату.

Зустріч Франциска та Іларіона відбулася у посольстві Святого Престолу в Будапешті та тривала близько 20 хвилин. Ця аудієнція не була частиною офіційної програми візиту Папи Римського до Угорщини.

Папа Франциск привітав митрополита Іларіона обіймами та поцілував його наперсний хрест. Цікаво все таки виходить. Папа Римський, який у всіх своїх зверненнях каже про мир, раптово їде до Угорщини та обіймається з людиною, яка підтримує війну та вбивства українців. Схоже Папа Римський намагається сісти на два стільці відразу.

Уперше Франциск та Іларіон зустрічалися у березні 2013 року, коли кардинала Берґольйо обрали главою католицької церкви після зречення від престолу Бенедикта XVI. Тоді Іларіон прибув до Ватикану як голова відділу зовнішніх зв’язків РПЦ.

Востаннє на посаді голови відділу Іларіон мав зустріч з Папою у грудні 2021 року. Тоді вони говорили про “деякі питання спільного занепокоєння” та зобов’язалися “шукати конкретні людські та духовні відповіді”.

Митрополита Іларіона у червні 2022 року звільнили із займаної посади та відправили в Угорщину. Водночас за підтримку збройної агресії проти України 30 вересня минулого року Іларіон потрапив у санкційний список РНБО.

Також у Будапешті, як повідомляє видання Reuters, Папа Римський зустрівся з 600 українськими біженцями. Деякі з низ розповіли голові католицької церкви свої історії про те, як довелося покидати рідний дім та шукати притулку за кордоном через російські бомбардування.

Франциск повинен зустрітися з главою угорського уряду Віктором Орбаном в п’ятницю. Очікують, що війна в Україні, міграція та християнське коріння Європи будуть головними темами публічних виступів Папи та його переговорів з Орбаном.

Додамо, Президент Володимир Зеленський вважає, що поведінка Угорщини та її стосунки з Росією не відповідають статусу союзника НАТО.

Про це він сказав в інтерв’ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам.

“Як розв’язати суперечку з Будапештом? Питання тільки в бажання Будапешту. Мені здається, існує політична заплутаність політичних еліт в Угорщині. Дуже дивна ситуація, чи може бути країна НАТО за Росію і проти НАТО?”, – сказав Зеленський.

За його словами, не можуть бути союзники НАТО за країну, яка називає НАТО ворогом.

“Я вважаю, що це неадекватна поведінка. Я говорю свою суб’єктивну думку. Союзник це не просто слово, це – зміст. Це союз держав з однаковим поглядом на безпеку, на цінності. По різному ставляться до певних моментів, але є договір союзників, які захищають один одного і відповідні цінності”, – сказав президент.

“І якщо всі союзники кажуть, що Росія нас називає ворогом, ми повинні ставити Росію на місце, то не може одна держава сказати – ні, Росія наш союзник. Так не може бути. Значить ти вже не союзник Альянсу. І тому, якщо ти де-юре союзник, а де-факто працюєш проти, то ти не маєш радити Україні йти або не йти в НАТО. І ти не маєш робити перепони”, – додав він.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив обурення заявою генерального секретаря НАТО під час візиту до Києва про те, що Україна у майбутньому має стати членом Альянсу.

Раніше Орбан назвав Україну “фінансово неіснуючою”, нарікаючи, що Європа допомагає їй фінансувати багато базових потреб, та заявив, що без цієї підтримки “війна одразу закінчиться”.