Дикий шок з США! У це важко повірити – ЗСУ завмерли: півострів кинули? Доля Криму, деталі!

У Пентагоні не вірять, що українським військовим вдасться відвоювати Крим в російських окупантів у найближчому майбутньому. Про це сказали чотири високопосадовці Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки під час засекреченого брифінгу для членів Комітету з питань збройних сил Палати представників Конгресу США. 

Про це повідомляє видання Politico. 

У виданні зазначають: невідомо, що стало причиною саме такої оцінки ситуації учасниками брифінгу. Проте за словами трьох ознайомлених зі змістом брифінгу джерел, з якими говорили журналісти, у Пентагоні не вірять, що Україна має чи скоро матиме здатність витіснити окупантів із захопленого Росією півострова. 

Четверте джерело розповіло, що брифінг був більшою мірою двозначним. Проте він також зазначив, що успішний наступ України з метою повернення Криму не гарантований. 

Такі оцінки перегукуються із озвученою раніше заявою голови Об’єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, який у минулі тижні казав, що Україні буде дуже складно вигнати війська РФ зі своєї території цього року. 

“Я, як і раніше, вважаю, що цього року буде дуже і дуже складно військовим шляхом вигнати російські війська з усієї… окупованої Росією України… Це не означає, що це не може статися. Це не означає, що цього не станеться, але це буде дуже, дуже важко”, – казав Міллі під час засідання Контактної групи з питань оборони України в Німеччині. 
 
Обумовлено це зокрема й тим, що єдиний шлях звільнення тимчасово окупованого півострова наразі – військовий. Час для мирного повернення Криму вже минув, не існує жодних варіантів політичного врегулювання будь-яких питань із Росією, запевнив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. 

«Давайте відверто говорити про те, що вісім років ми говорили про Крим просто заради того, щоб говорити. Казали про політико-дипломатичне врегулювання розуміючи, що це неможливо. Згадаймо Придністров’я – врегульовано? По формулі п’ять плюс два. Чи Абхазія – врегульовано? Ні! Росія ніколи, нічого не врегулює поки не отримає, скажімо так, в силовому вигляді розуміння того, що треба з цими країнами про щось домовлятись», – зазначив він у інтерв’ю виданню Крим.Реалії. 
 
Те, що повернення Криму можливе лише військовим шляхом, переконаний і український генерал Сергій Кривонос. 

«На даному етапі, повернення Криму можливе тільки військовим шляхом. При Путіні добровільна здача і втрата Криму означатиме повний провал політичного керівництва РФ. Це призведе до стовідсоткового підриву довіри російського населення до власного керівництва. Тому вони не підуть на цей шлях, а з урахуванням того, що вони не своїх дітей кидатимуть в пекло російсько-української війни – мирне повернення Україні Криму, росіянами навіть розглядатися не буде. Вони покладуть там ще декілька десятків тисяч людей, але просто так Крим не віддадуть», – сказав він у коментарі ЗМІ. 
 
Які існують варіанти зі звільнення Криму? 

На думку генерала Кривоноса, перед тим як увійти до Криму – ЗСУ треба буде звільнити Мелітополь та розділити російське угруповання на дві частини. І лише після цього виходити на перешийок з півостровом. 

«Треба в першу чергу звільнити Мелітополь, бо захопивши Мелітополь, ми розділяємо російське угруповання півдня України навпіл. Це спрощує наші спроможності, збільшує наші спроможності, спрощує нашу діяльність і значно обмежує діяльність росіян. Можливо плани будуть інші у нашого генерального штабу, можливо генерал Залужний прийме якесь інше рішення, але найпростіший шлях який лежить на поверхні і кожен військовий це розуміє, в першу чергу це звільнення Мелітополя. Яким шляхом, з яких напрямків, – це інше питання», – пояснив генерал Сергій Кривонос.