Диво на фронті! Кремль в істериці – ЗСУ звільнили: повний відступ армії РФ! Прямо на Донбасі, сльози щастя!

Передові підрозділи ЗСУ здійснили стрімку контратаку на північ від Авдіївки та вибили підрозділи російської армії із захоплених раніше позиції. 

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив колишній польовий командир “ДНР” та екс-офіцер російських спецслужб Стрєлков-Гіркін, відзначаючи раптову атаку української армії.  

Відповідно до інформації, що надходить, підрозділам ЗСУ в рамках стрімкого наступу вдалося вибити російські сили з місць, які контролювалися ЗС РФ з літа 2022 року. Тоді окупанти змогли просунутися в рамках спроби обійти Авдіївку, проте, ймовірно, сьогодні ЗСУ вибили росіян звідти.  

Гіркін зазначає, що джерело повідомило про відступ російських військових із цілої низки населених пунктів. 

Проте російські війська все ще намагаються провести наступальну операцію на південь від Авдіївки з метою взяти до оперативного оточення місто. Як повідомив нещодавно в ефірі телеканалу “Київ” голова міської військової адміністрації Віталій Барабаш, противник штурмує населені пункти Водяне, Опитне та Невельське. 

“Якщо дивитися на південь від міста, то вони не залишають спроб оточити Авдіївку. І максимум своїх зусиль вони направили на Водяне, Опитне, Невельське. Це напрямок оточити місто з півдня”, — розповів Барабаш. 

За його словами, у самій Авдіївці стало “трохи тихіше”, але це не означає, що росіяни перестали атакувати — вони перемістилися на лінію оборони навколо міста. 

“Авдіївський напрямок вкотре розгорається. Це видно і за зведеннями Генерального штабу, і ми це відчуваємо на собі”, — зазначив чиновник. 
 
Проте шанси російських окупантів на найменші успіхи – вкрай невеликі. 

Водночас на переконання аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), українські військові за умови достатньої військової підтримки західних партнерів мають потенціал для перехоплення ініціативи в злочинної армії РФ в цьому році.  
За інформацією аналітиків, буквально на днях президент Володимир Зеленський та голова Міноборони Олексій Резніков майже синхронно заявили про підготовку ЗСУ до контрнаступу, який розпочнеться найближчим часом. 

Зазначається, що наразі для України є стратегічно важливою оборона Бахмута. На думку аналітиків, рішення про продовження оборони міста мало на мети затиснути підрозділи окупаційної російської армії на окремій ділянці фронту та знищити їх.   

Проте, за словами Зеленського, українці продовжать оборону Бахмута, але “не будь-якою ціною”. Адже, як розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, Росія кинула “всі боєздатні підрозділи у Луганську і Донецьку області, а також частково в Запорізьку область”.  

Таким чином парламентар підтвердив, що Москва не має великих незадіяних боєздатних резервів, які можна було б розгорнути та змінити хід операцій. Ці дані узгоджуються з оцінкою ISW про те, що Україна має потенціал відновити ініціативу у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу, — зазначають аналітики.   

Що відомо про ситуацію на фронтах на сході України  Аналітики з ISW зазначають, що протягом доби українські військові відбили атаки злочинної армії РФ в районі Кремінної на Луганщині та поблизу Бахмута.  Наразі, як зазначають аналітики, російська армія не має необхідних бойових потужностей та достатньої кількості особового складу для нового великого штурму з північних кордонів України.  

Російські війська продовжували наземні штурми в районі Куп’янська на північний захід від Сватового. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили штурм Гряниківки (53 км на північний захід від Сватового) і Масютівки (51 км на північний захід від Сватового). Російські війська продовжували наземні штурми поблизу Кремінної.