Диво на фронті! Крим приречений! Катастрофа для окупантів: пастка від ЗСУ – Україна переможе!

Військовий експерт Сергій Грабський переконаний, що з новими ракетами для HIMARS, які битимуть на 300 кілометрів Україна зможе тримати під вогневим контролем виходи з Криму.

За його словами, це дозволить звільнити окуповані териорії Херсонської та Запорізької областей, а Мелітополь, який є “ключем до всієї північної Таврії і виходом на Крим”.

Про це Грабський сказав у коментарі Espreso.TV.

Військовий експерт підкреслює, що Херсонський напрямок є критично важливим для України не лише в тактичному, а й в оперативно-стратегічному вимірі.

“Якщо ми вирішимо питання визволення правого берега Херсонщини, ми фактично ліквідуємо загрозу для Миколаєва та Одеси у найближчій перспективі. А якщо говорити про подальшу перспективу, то на цьому плани Москви щодо просування до Придністров’я і окупації Молдови будуть виглядати ще більш сумнівними”, – пояснює експерт.

Крім того, якщо Україні вдасться вийти до Каховського водосховища, то з більш потужними засобами ураження, зокрема ракетами для HIMARS, які битимуть на 300 км, ми зможемо тримати під вогневим контролем виходи з Криму

“Для нас це означає можливість проведення більш активних операцій вже в північній Таврії (тимчасвоо окуповані райони Херсонської та Запорізької областей), тому що противнику буде дуже важко забезпечити те відносно невелике угрупування, яке є там на сьогодні”, – вважає експерт.

Натомість Україна зможе проводити більш активні дії і “видавлювати” противника по напрямку на Мелітополь, який є “ключем до всієї північної Таврії і виходом на Крим”.

Нагадаємо, ЗСУ завдали удару по складу-базі окупантів у Новій Каховці на Херсонщині. Відомо про понад 100 вбитих і 200 поранених загарбників.

Загалом, Збройні Сили України завдяки отриманню вже восьми високоточних ракетних систем HIMARS методично та абсолютно прагматично виносять ближній тил армії РФ.

У мережі вже навіть з’явилась мапа цих ударів, ціллю яких стали бази зберігання боєприпасів та палива, транспортні вузли, а також пункти управління, тобто стратегічно важливі об’єкти.

І кожний з таких ударів призводить до знищення об’єкта з високою долею вірогідності, за чим стоїть не тільки можливості ракет GMLRS, а й титанічна робота української розвідки. Бо саме вона знаходить ці об’єкти та видає їх точні координати на засоби ураження. До речі, цю частину “формули успіху” доволі часто забувають і несправедливо оминають увагою.

Рано чи пізно, але росіяни почнуть розгортати склади боєприпасів та палива поза зоною ураження HIMARS. 

Але це не означає, що HIMARS та M270 залишаться без роботи. Зовсім навпаки, вони почнуть виконувати ще більший об’єм задач. Цілком логічними цілями стануть пункти зв’язку, станції РЕБ противника, зенітні ракетні комплекси, контрбатарейні радари та пункти керування БПЛА. Координати цих об’єктів пеленгуються засобами радіотехнічної розвідки, які зараз є на озброєнні ЗСУ.

Ураження пунктів зв’язку порушить керування військами від штабів з’єднань армії РФ, які, скоріш за все, зараз переносяться на більшу глибину у тил. Нищення РЕБ та ЗРК – дозволить значно легше “дихати” не тільки операторам БПЛА, але й пілотованій авіації та активніше застосовувати у якості ударного дрона Bayraktar TB2. А знищення контрбатарейних радарів та пунктів управління дронами позбавить армію РФ очей та можливості коригувати вогонь.

Часом можливо почути, що ракети GMLRS занадто дорогі. За наявною інформацією, вартість однієї ракети M31A2 приблизно становить 105-125 тисяч доларів. З одного боку нібито величезні кошти, особливо, якщо рахувати, що одномоментний залп з 12 HIMARS з 72 ракет потягне на 9 млн доларів.

Але все легше сприймається у порівнянні. Наприклад, одна ракета для протитанкового Javelin коштує близько 80 тисяч доларів. І це ні в кого не викликає подив, бо є розуміння, що цей ПТРК знищує танк вартістю у декілька млн доларів. А насправді як би це дивно не виглядало, але ракета GMLRS коштує стільки ж, скільки високоточний снаряд Excalibur, бо його вартість близько 120 тисяч доларів за одиницю.