Диво на фронті! Кривава за Херсон – під контроль ЗСУ: вирішується все! Цей день настав? Переможемо!

Україна має вирішальну битву за повернення територій на Півдні країни, включаючи Херсон. Як повідомляє Financial Times з посиланням на свої джерела серед чиновників і законодавців США, ключова битва має відбутися до зими, яка ускладнить умови для  української армії.

Успіх у контрнаступ відразу на двох фронтах, досягнутий в останні дні, може бути використаний як додатковий імпульс, щоб відтіснити російські сили зі стратегічних районів Півдня.

“Якщо взяти під контроль Херсон, можна перешкодити російській армії дійти до Одеси, куди, я думаю, росіяни насправді прагнуть”, – зазначив високопоставлений представник армії США.

Військові та аналітики, опитані Financial Time, очікують, що ЗСУ можуть звільнити Херсон після середини листопада. Наразі ЗСУ просуваються до міста з північного сходу та півночі, повідомило одне джерело в Міноборони США.

“Їм треба щось робити з Херсоном і найближчим часом”, – зауважив неназваний західний дипломат. Він додав, як військові успіхи піднімають моральний дух українців та свідчать про те, що надане Заходом озброєння використовується якнайкраще.

Інші співрозмовники видання зазначають, що українським силам необхідно відвоювати Південь до зими — до того, як місцевість стане важкопрохідною. У зимових умовах маневрування буде утруднено для обох сторін, проте надасть перевагу тим, хто обороняється, оскільки їм не потрібно робити зайвих маневрів.

Видання зазначає, що наступ ускладнений і зміцненням Москвою своїх позицій на Півдні, зазначив представник НАТО. За його словами, українцям знадобляться сильніші сили, щоб пробити цю оборону. Проте, як нагадав представник Міністерства оборони США, у росіян виникли труднощі із забезпеченням лінії фронту та доставлянням необхідних вантажів, чим може скористатися Київ.

Відвоювати території на Півдні, як вважають співрозмовники FT, необхідно для зміцнення позиції України у переговорах, якщо вони розпочнуться. Як вважає член Палати представників Бред Шерман, врегулювання конфлікту в Україні можливе за шість-вісім місяців, а до цього Україні потрібно повернути собі більше територій.

Журналісти нагадують, що внаслідок успішного контрнаступу на Сході Україна відвоювала більшу частину територій Харківської області, окупованих Росією з початку війни, зокрема ЗСУ оточили та зайняли стратегічно важливий Лиман.

На Херсонщині ЗСУ також здійснили потужний ривок, значно змістивши лінію фронту на Південь.

Колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес також твітує про те, що «дуже вражений методичним підходом українського Генерального штабу», який підготував умови навколо Херсона перед наступом, вдало використав місцевість, зокрема, наявність великої річки, та дальній точний вогонь. Таким чином вдалося зв’язати російські сили, аналізує американський генерал, «щоб вони не могли втекти або піти допомогти в інших місцях».

При цьому, генерал у відставці Годжес поширює повідомлення Вишеград 24 – групи, яка збирає новини з Центральної та Східної Європи, публікує мапи останніх годин боїв, де вказано, що «крім наступу на південь уздовж Дніпра, українська армія наступає також із заходу, дійшовши до села Чкалове».

«Російські війська знову опинилися під загрозою оточення, оскільки українці вчергове замикають кільце», – твітує Вишеград 24.

Інший чотиризірковий американський генерал у відставці Баррі Маккефрі також вважає, що українські війська зараз мають шанс відрізати і захопити 15 тисяч військових у Херсонському кільці.

В інтерв’ю телеканалу MSNBC у понеділок, 3 жовтня, бойовий генерал сказав, що це була б «чудова можливість, але попереду – важка боротьба на півдні».

«Я думаю, що навколо Херсона є стратегічний центр ваги цієї війни. Українці повинні контролювати Чорне море, щоб бути економічно життєздатними у майбутньому. Можливо, вони є на порозі того, щоб захопити 15 000 або більше російських військ, які зараз відрізані від мостів через річку», – каже Маккефрі.

Він додає, що Захід повинен відкинути дискусії про те, щоб «не принижувати» російське керівництво і мовляв чимшвидше почати переговори про мир. Бо найкращою позицією для переговорів президента України Володимира Зеленського, на думку генерала, є військові успіхи.

«Ніхто ніколи не віддає у дипломатичному процесі того, що вони виграли на полі бою, тому Зеленський та його сили повинні продовжувати наступ», – каже генерал у відставці Маккефрі в інтерв’ю MSNBC.