Експерт: безробітних в Україні стане більше на 50%

Середньомісячна зарплата в Україні за підсумками 2015 року може зрости всього на 8,7%. Зате рівень безробіття, ймовірно, зросте ще на 50%. Такий прогноз озвучив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

За словами експерта, зростання середньої зарплати в Україні за підсумками 2015 року може скласти всього 8,7%, тобто близько 3 769 грн.

При падаючих доходи або збитках компанії заробітна плата буде переглядатися власниками з великим трудом. Ясно тільки, що далеко не всі компанії порадують працівників підвищенням зарплати чи бонусами.

Читайте також: Кількість безробітних в Україні наближається до двох мільйонів

Шевчишин також додав, що «пропозиція на ринку праці підвищується, у той час як попит з боку компаній стійко знижується. Дрібні компанії та великі корпорації проводять оптимізацію штату, і ця тенденція може зберегтися. Крім того, до кінця року очікується скорочення 20% держслужбовців. У підсумку, офіційно зареєстрованих в лютому 0,52 млн. осіб безробітних в Україні може зрости ще на 50% – до 0,8 млн. чоловік».

У березні-квітні, на думку аналітика, вірогідне зростання заборгованості по заробітній платі, з подальшим прискоренням темпів приросту.

Нагадаємо, що за даними профспілок, українська мінімальна зарплата , складова 1218 грн.в місяць в 7 разів нижче, ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині, Чеській Республіці; у 15-40 разів менше, ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції; втричі нижче певного ООН рівня бідності (5 доларів США на день).

Джерело: Корупція.Інфо.