Екстрено з Бахмуту! Це сталось щойно – нові позиції: ЗСУ вдалось. Останній рубіж?!

Ситуація стабільно-складна, але контрольована ЗСУ і чому саме так, поясню трохи нижче. Пише військовий оглядач Олександр Коваленко.


Насамперед, російські окупанти так і не змогли перерізати 0506 і 0504, особливо якщо говорити про її міську гілку – вулиця Чайковського. По суті, це зараз лінія оборони ЗСУ.

Минулої доби низка контратак ЗСУ дозволила відігнати окупантів до вулиці Корсунського, що значно розширив буфер безпеки для міської гілки логістичної артерії 0504 через Іванівське на Констянтинівку. З іншого боку, РІВ тягтимуть резерви десантури з передмістя.

Залізниця за останню добу стала для російських окупантів так само непереборною перепоною. Окремі групи змогли зайти межі дозволеного, але знищили. Тобто закріпиться росіянам у районі залізниці не вдається і найближчим часом навряд чи вдасться.

Російське командування так само продовжує тягнути всі наявні ресурси до міста. Днями я акцентував увагу на тому, що вони направляють до Бахмуту не тільки підрозділи 51-го та 137-го ПДП 106-ї ВДД, 57-ї ОМСБр, а також, несподівано, 98-ї ВДД.

Раніше вони тримали позиції на полях у Бахмута. За винятком тіл 98-ї ВДД, яка розміщується на північ і відповідає за Кремінну. Таке переміщення може бути зумовлене тим, що Луганський плацдарм, особливо по лінії Р-66 і так перенасичений військами РВВ, від яких користі “0”. Нуль.

Ось і вирішили перекинути частину 98 ВДД у бахмутську м’ясорубку. Але це ще не все. Частину підрозділів з направлення на Хромове відвели у міські бої. Тобто, послабили тиск на 0506, заради того, щоб якнайшвидше вирішити питання з Бахмутом, що обумовлено нестачею живої сили.

Також, для прискорення процесу, росіяни почали частіше застосовувати в районі бойових дій авіацію, оснащену плануючими бомбами. Таким чином РІВ усувають для себе найсерйознішу проблему – багатоповерхову забудову, по суті, стираючи місто з землі.

У мережі з’явилися повідомлення про те, що РІВ нібито контролює 75% міста, але з цим можна посперечатися. По-перше, тому, що за останні 2 тижні їхнє просування значно сповільнилося. Це сталося на тлі того, як РВВ стали виходити за межі малоповерхової забудови в місті.

Частина Бахмута, що залишилася під контролем ЗСУ, це переважно багатоповерхова забудова, в якій у росіян дуже погано просуваються справи, через низький рівень підготовки і досвід ведення боїв у міських умовах. Саме тому вони мають помітне гальмування і прагнення рівняти місто.

Для вирішення питання зі взяттям Бахмута до Великодня вкс Росії можуть задіяти свій максимальний бомбовий потенціал, для знищення міста. Іншим шляхом у багатоповерховій забудові їм реалізуватися завершення захоплення у встановлені терміни не вдасться.
Росіяни, як заявив майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, хочуть захопити Бахмут, щоб підняти бойовий дух. Однак основні сили готуються до оборони перед контрнаступом ЗСУ.

Російські війська хочуть утримати хоч якісь позиції, щоби потім не тікати до самого кордону. Головні сили зараз готуються до оборони, а штурмові загони, що наступають, хочуть відвернути увагу Сил оборони. Про це 10 квітня розповів майор запасу ЗСУ, військовий експерт Олексій Гетьман в інтерв’ю 24 каналу.

За словами експерта, насправді російське військове та політичне командування не залишило планів повністю захопити Донецьку та Луганську області. Однак реалізувати це не вийде. Усі теперішні атаки викликані відчаєм. Вони атакуватимуть доти, доки ЗСУ не перейдуть у контрнаступ.

Щодо морального стану ворога, то, як сказав Гетьман, росіянам потрібно захопити Бахмут, щоб хоч якось підняти моральний стан військ. У битві за місто загинуло тисяча росіян. Якщо цього зробити не вийде, їхній бойовий дух упаде ще сильніше.

“У Бахмуті впали десятки тисяч людей. Вони продовжуватимуть це, поки ми не почнемо їх вибивати звідти контрнаступними діями”, – зауважив Гетьман.

За його словами, українська армія у Бахмуті виконує одне з головних своїх завдань – знищує ворога. Втрати російських окупантів у місті значно серйозніші, ніж у Сил оборони.