Ердоган, я лечу! ОЧІ В ОЧІ З ЗЕЛЕНСЬКИМ: Путін на борту – КІНЕЦЬ ВІЙНИ?! Екстрено зі Стамбулу – вперше після Мінська!

Україні необхідне справедливе завершення війни, спровокованої Росією. Київ не цікавить аналогічний до Мінського формат, де Москва мала б можливість ультимативно висувати свої «вимоги». Російські представники не мають місця на мирному саміті до того часу, поки не будуть визначені принципи реалізації формули Зеленського та примусу РФ до її виконання.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

Він прокоментував заяви Анкари про готовність провести мирний саміт.

«Будь-яка країна завжди хоче підтвердити свою суб’єктність на глобальному політичному ринку. І Туреччина — не виняток. Вони прагнуть відігравати ключову роль. Хочуть встановлювати правила, за якими подальші події будуть розвиватися. У даному випадку йдеться про війну в Східній Європі, про конфлікт в Україні», — сказав посадовець.

За його словами, потрібен дієвий формат, а не лише наступний «Мінський».

Також Михайло Подоляк підкреслив, що Росії не буде на мирному саміті до того часу, поки не будуть розроблені механізми реалізації формули Зеленського та її виконання Росією.

Він узагальнив, що Росія не може бути присутньою там, доки триває розробка принципів впровадження формули миру або примусу РФ до її виконання.

Нагадаємо, що переговори між Україною та Росією спочатку відбувалися на території Білорусі, а потім у Туреччині навесні 2022 року.

24 листопада 2023 року Давид Арахамія заявив, що під час переговорів, які відбувалися в лютому-березні 2022 року в Білорусі та Туреччині, делегація з Москви обіцяла Києву укладення миру за умови відмови від вступу до НАТО. За його словами, Україна відмовилася через відсутність довіри до росіян, а також через необхідність зміни Конституції, а тодішній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, як стверджував Арахамія, пропонував «просто воювати».