Флот потопили! Відразу 7 суден на дно – бійня на воді: вже офіційно. В ЗСУ розкрили деталі!

На тимчасово окупованій росіянами території Херсонської області ЗСУ щоденно знищують до семи легкомоторних катерів та човнів ворога.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

“Протягом кількох тижнів вони (загарбники – ред.) проводили подворові обходи, збирали ці катери. Це пов’язано саме з тим, що наша контрбатарейна робота досить результативна. Фактично кожного дня ми знищуємо від 5 до 7 легкомоторних катерів, човнів, з яких вони намагаються зімітувати свій річковий флот. Але ці катери потрібні для того, щоб маневрувати між островами, …вони намагаються обійти свої ж заміновані площі”, – зазначила Гуменюк.

За її словами, російські війська, мінуючи узбережжя, не очікували, що вода так підніметься, і їм доведеться знову туди повертатися, а тепер це можливо лише тільки по воді. “Вони намагаються вишукувати надводний спосіб”, – сказала Гуменюк.

Водночас за її словами, місцеві мешканці пошкоджують своє майно, аби воно не дісталось ворогу.

“Місцеві мешканці дуже винахідливі і реагують на це дуже швидко. Вони навмисно шкодять свої човни, щоб вони не були у пригоді окупантам. Якщо їм (окупантам – ред.) і знадобляться човни, то лише для того, щоб перепливти на правий берег і здатися в полон”, – заявила речниця.

Крім того, Гуменюк розповіла, що за допомогою безпілотників ворог останнім часом намагається тероризувати не тільки прибережну зону, а й населені пункти, розташовані вглиб території. Вона закликала громадян не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Як повідомлялося, українська розвідка не фіксує виводу російських військ із тимчасово захоплених районів Херсонської та Запорізької областей, загарбники зосередили там 152 тисячі особового складу і готуються до оборони.

Також зазначимо, що план українського контрнаступу з об’єктивних причин тримається в секреті. Якщо врахувати те, як багато фортифікаційних споруд звели окупанти на півдні – на схід Запоріжжя, можна зробити висновок, що росіяни очікують на активні дії українських Сил оборони саме на цьому напрямку.

Українське командування може дати наказ наступати саме там, але може вибрати будь-який інший план. Такими роздумами поділився полковник британської армії у відставці, військовий експерт Глен Грант в інтерв’ю українському телеканалу.

“Враховуючи оборонні позиції, які зайняли росіяни, і множинні лінії російської оборони, які є у відкритому онлайн доступі, росіяни думають, що наступ буде на схід від Запоріжжя й буде просуватися на південь, до Мелітополя”, – сказав він.

Британський військовий зізнався, що впевнений у тому, що “щось має ось-ось статися”. “Але не можу сказати, що саме”, – заявив Грант.

Він вказав на те, що на цьому етапі війни загарбники намагаються й далі просуватися між Донецьком і на північ від Бахмута, продовжують перекидати свої війська й артилерію на непідконтрольні Україні території.

“Але їм не вдається досягти бажаного результату. Ми стали свідками, що за останні кілька днів 3-й штурмовій бригаді вдалося досягти певних успіхів у районі Бахмута”, – зазначив відомий іноземний експерт.

Також відомо, що українські воїни готуються до початку довгоочікуваного контрнаступу. Про це заявляють, зокрема, перші особи країни, але деталі не розкриваються.

Грант підкреслив, що Сили оборони, як і очікують окупанти, можуть атакувати позиції збройних сил країни-окупантки у напрямку Мелітополя, але Генеральний штаб Збройних Сил України “може наважитися наступати в іншому місці”.