“Фонду не було!” Резонансна заява – Зеленський в шоці, він зізнався. Країна на ногах – “це промах”

В Україні 65-мільйонний Фонд боротьби з Covid-19 отримав своє ім’я випадково, що стало «комунікаційним промахом». Спочатку це був окремий фонд для будівництва доріг і тому половина грошей з нього пішла на дороги.

Про це повідомляє телеграм-канал Klymenko Time

Далі прямим текстом:

Виявляється, ніякого COVID-фонду в рамках держбюджету Україну-2020 не було.

Вірніше, його так назвали помилково через комунікаційний промах. Принаймні за словами глави “Укравтодору” Олександра Кубракова. Він в коментарі “Бабелю” так відповів на питання, чому на будівництво доріг з фонду боротьби з коронавірусом виділили так багато грошей:

“У нас плани не мінялися. Ми почали їх обговорювати в середині грудня, а представили офіційно в січні. Спочатку було фінансування на рівні 85 млрд грн на 4,2 тис. км державних доріг. Планувалося, що 35 мільярдів ми отримаємо з коштів, які “Газпром” у вигляді штрафів виплатив “Нафтогазу”. Коли проводили секвестр бюджету, створили спецфонд, який вдало назвали Covid-фондом. Насправді “Нафтогаз” перерахував 27-28 млрд в бюджет України, їх помістили в фонд, звідки нам сумарно видали 35 млрд. Я думаю, це наш комунікаційний промах, що спецфонд сформувався як Covid-фонд “.

Нагадаємо, для фінансування заходів щодо боротьби з коронавірусом уряд створив окремий фонд розміром у майже 65 мільярдів гривень. Фонд боротьби з COVID-19 наповнювався шляхом урізання видатків на інші сфери. Найбільше «порізали» фінансування освітніх, культурних та спортивних проєктів. Частину фінансування також забрали з фонду регіонального розвитку, фонду енергоефективності, Верховного та Конституційного судів тощо.

Відзначимо, що станом на вівторок, 23 жовтня, з фонду боротьби з коронавірусом вже витрачено 34,1 мільярда гривень. Це є 52% від всієї суми. Всього в фонді передбачено 66 мільйонів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Так, найменше з Фонду використано коштів, передбачених на сферу охорони здоров’я – 58 млн грн з передбачених 163 млн грн або 35%.

Зокрема:

  • на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів витрачено 21 млн грн з передбачених 100 млн грн (21%);
  • на забезпечення лабораторій МОЗ та закупівлю засобів індивідуального захисту для медичних працівників витрачено 624 млн грн з передбачених 29 млн грн;
  • на субвенцію місцевим бюджетам для забезпечення лікарень киснем направлено 571 млн грн;
  • на підвищення надбавок і доплат медичним працівникам витрачено 27 млн ​​грн з передбачених 6 млрд грн (45%).

Як повідомляється, на забезпечення правопорядку залишилося тільки 9% з передбачених 27 млн ​​грн. У сфері соціального захисту залишилося 11% з 104 млн грн.

Близько половини Фонду пішло на Велике будівництво – з них використано вже 47%.

На відновлення витрат, скоротили при створенні Фонду, використано 165 млн грн – це 31% передбачених фінансів.