Генерал не змовчав! Це почули всі – Зеленський не чекав. Важливі зміни – новий рівень. Українці аплодують

Український військовий, генерал-полковник Збройних сил України Начальник Генерального штабу Руслан Хомчак в інтерв’ю «Обозревателю» заявив, що впровадження в Україні стандартів НАТО допоможе повністю позбутися від залишків радянської системи функціонування.

“Стандарти НАТО” – це не перелік обов’язкових документів, розроблених раз і назавжди. Альянс разом з озброєними силами держав, що входять в нього, постійно змінюється, також змінюються і стандарти. Однак незмінною є необхідність забезпечення такого рівня сумісності, який дозволить ефективно застосовувати багатонаціональні угруповання військ (сил), що складаються з військових формувань держав-членів НАТО. Кожна держава індивідуально вирішує, яким чином досягти необхідного рівня сумісності. Тут враховується багато чинників, національні традиції і менталітет, поточний стан збройних сил різних країн і так далі “, – підкреслив Хомчак.

Він зазначив, що конкретних термінів переходу української армії на стандарти НАТО немає.

“Такий підхід використовується і в наших Збройних силах. І він полягає не в безумовному прийнятті до виконання всіх стандартів НАТО, а в адаптації національних документів до рівня, який забезпечить досягнення сумісності як штабних процедур, так і безпосередньо дій на полі бою. З придбанням і підтриманням певних можливостей, необхідних для забезпечення сумісності, ми наближаємося до мети. Тому жорстких термінів переходу всіх українських військ на стандарти НАТО не існує. Але впровадження цих стандартів – одна з ключових напрямків, яке дозволить нашим Збройним силам остаточно подолати залишки радянської системи функціонування і вийти на рівень здатності відповідати на сучасні загрози “, – резюмував Хомчак.

Відзначимо, раніше ми повідомляли про те, що наказом Міністра оборони України впроваджується Перелік кодів військових рангів НАТО за стандартом НАТО STANAG 2116. Зазначений Перелік встановлює відповідність кодифікації військових звань військовослужбовців Збройних Сил України військовим рангам НАТО. Це ще один крок, що забезпечує взаємосумісність зі збройними силами держав-членів Альянсу, — повідомив Міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами, підписаний наказ започатковує євроатлантичну трансформацію існуючої системи кадрового менеджменту на управління кар’єрою військовослужбовців за військовими званнями. У свою чергу це стане складовою частиною проекту Концепції військової кадрової політики Збройних Сил України до 2025 року.

«Дані рішення покликані змінити систему управління кар’єрою радянського зразка на сучасну, прийняту в арміях провідних держав. Фактично, це керівництво до дій кадровим органам переходити на нову філософію роботи, що передбачає створення кар’єрної мапи кожному солдату, сержанту, офіцеру щодо його підготовки, зростання та забезпечення», — зазначив Андрій Таран.

Конституцією України закріплено стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. З метою забезпечення виконання пріоритетних завдань інтеграції України до Організації Північноатлантичного договору, Президентом України затверджено Річну національну програму під егідою Україна — НАТО. Особливу увагу у Програмі приділено переведенню сектору безпеки і оборони України на стандарти НАТО та покращенню взаємосумісності Збройних Сил України зі збройними силами держав — учасниць Альянсу. Однією із цілей Програми є адаптація та використання стандартів НАТО у сфері оборони відповідно до політики НАТО.