Генпрокуратура РФ назвала незаконною передачу Криму Україні в 1954 році

Російська Генпрокуратура заявила, що рішення про передачу окупованого нині Криму зі складу РРФСР до складу Української РСР не відповідали Конституції. Для прийняття такого рішення не було повноважень.
Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури Росії на відповідний запит голови партії "Справедлива Росія" Сергія Миронова, пише ТАСС.

У повідомленні прокуратури наголошується, що у президій Верховних Рад РРФСР і СРСР не було повноважень приймати рішення, пов'язані з територіальним устроєм республік.

"Ні Конституція РРФСР, ні Конституція СРСР не передбачала повноважень Президій Верховних Рад РРФСР і СРСР з розгляду питань про зміну конституційно-правового статусу автономних радянських соціалістичних республік, що входять до складу союзних республік», – йдеться у висновку Генпрокуратури РФ.

Наголошується, що «Конституція СРСР питання затвердження змін кордонів між союзними республіками відносила до відання СРСР в особі його вищих органів державної влади і органів державного управління і не передбачала повноваження Президії Верховної Ради СРСР з питання про зміну територій союзних республік».

На підставі цього в Генпрокуратурі РФ вирішили, що передача Криму до складу Української РСР не відповідала конституції.

«З урахуванням викладеного, прийняті в 1954 р. рішення Президій Верховних Рад РСФСР та УРСР про передачу Кримської області із складу РРФСР до складу УРСР, не відповідали Конституції УРСР і Конституції СРСР», – зазначає Генпрокуратура РФ.

Громадській палаті Росії заявляють, що прийняття в Росії закону про «незаконну» передачу Криму Україні в 1954 році створить прецедент для територіальних претензій до інших країн СНД, в першу чергу Казахстану і Білорусі.

Джерело: Корупція.Інфо