Геть з ООН! Кулеба не стримав емоцій: ляпас Кремлю – історичне рішення, дочекалися!

Україна готує наступні кроки щодо делегітимізації членства Росії в Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Про це сьогодні заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу для представників українських медіа, інформує FREEДОМ.

За його словами, у низці столиць зі здивуванням дізналися про факт незаконного перебування Росії в Радбезі. Наразі деякі країни вже публічно підтримали виключення Росії з Радбезу ООН. Інші, за словами Кулеби, підтримують цю тезу, проте поки не заявляють про свою позицію публічно. Деякі країни ще вивчають документи і підіймають архіви для з’ясування всіх обставин.

“Ми поклали початок процесу делегітимізації перебування Росії в Радбезі ООН. Зараз ми готуємося до наступних кроків на цьому шляху. Вони передбачатимуть і подальші офіційні заяви, і широку кампанію з публічної адвокації. Я закликаю всіх українців, усі організації громадянського суспільства активно долучатися до кампанії з позбавлення Росії статусу постійного члена Радбезу ООН”, — повідомив Кулеба.

Водночас російський адвокат і правозахисник Микола Полозов підкреслив, що Росія є членом безлічі міжнародних організацій, зокрема тих, що працюють під егідою ООН, і в різних міжпарламентських об’єднаннях.

Тому, каже адвокат, якщо говорити про політику ізоляції сучасної путінської Росії, то, звісно ж, необхідно ініціювати виключення Росії з усіх цивілізованих спільнот, до яких вона колись була допущена і включена.

“Але тут необхідно виходити з позиції “не нашкодити”. Тому що, якщо ми говоримо про Червоний Хрест, це питання військовополонених, це питання гуманітарне. Якщо ми говоримо про МАГАТЕ, знову-таки питання хоча б умовного, але контролю за розвитком ядерної енергетики, ядерного озброєння. І Захід у цьому сенсі побоюється робити Росію країною-ізгоєм, тому що в цьому випадку можливе неконтрольоване зростання ядерних запасів і ядерних боєголовок”, — пояснив Микола Полозов.