Гірше, ніж в Бахмуті! Прямо на Донбасі – ситуація критична: окупанти прорвалися? ЗСУ вистоять!

На Донбасі зараз складна ситуація, зокрема в Соледарі дуже складно. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«На Сході ситуація складна. На деяких ділянках Донецької області ми потрохи, крок за кроком, просуваємось вперед. А на деяких – наступає ворог. Наступає не лише регулярна армія, але й приватні. Сконцентрували вони там чималі зусилля для того, щоб вийти на кордони Донецької області або, принаймні, з пропагандистською метою захопити бодай якийсь населений пункт. Зараз дуже важко у Соледарі», – зазначила Маляр.

З її слів, велика частина української армії – це мобілізовані, які не є професійними військовими. Маляр підкреслила, що ми як морально доросле суспільство маємо розуміти, що віднедавна цивільні люди проходять надзвичайно складне як моральне, так і фізичне випробовування військовими реаліями війни.

«Всі люди різні, тому і випробовування проходять по-різному. Але все це заради нашої спільної високої мети – зберегти державу Україну та перемогти.

Зазначимо, що російські пропагандисти стверджували, що Збройні сили України втратили контроль над Соледаром. Проте українське командування спростувало цю заяву.
За словами речника Східного угруповання військ Сергія Череватого, місто контролюють українські військові, хоч за нього тривають кровопролитні бої. Тільки сьогодні відбулося 76 обстрілів і 10 бойових зіткнень.

«Наші Збройні сили, командування роблять усе, щоб завдати ворогу максимальної шкоди в особовому складі та в техніці. І робити все для того, щоб вирівняти тактичні положення і діяти відповідно до того, як на цей час вимагає оперативна ситуація, щоб завдати ворогу шкоди та зберегти максимально свої сили», – зазначив речник.
Він також додав, що тактика росіян не змінилася, вони далі використовують особовий склад, який безперервно «накочується» на позиції українських захисників.

Своєю чергою голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону також зазначив, що навколо міста тривають бої.

«Командування вживає максимальних заходів, щоб відновити ті положення, за якими частково ворог мав успіх. Точнісінько знаємо, які заходи вживаються, які сили і хто приєднується до цього», — розповів Кириленко і закликав стежити за повідомленнями Генштабу.

А тим часом заступник голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Юрій Мисягін підтвердив у Telegram, що Соледар перебуває під контролем України.
На сторінці ж 46-ї бригади в Telegram зазначено, що повідомлення про захоплення Соледара росіянами — це брехня, хоча окупанти мають певний поступ.

Раніше в Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що російські військові все ще далекі від оперативного оточення Бахмута, попри певний успіх у Соледарі. Аналітики Інституту вважають, що на Бахмут не чекає неминуче оточення, всупереч заявам російських джерел. За їх оцінками, для того, щоб ефективно перерізати українські наземні лінії зв’язку в місті, росіянам необхідно встановити контроль над трасою Т0513 Сіверськ-Бахмут (за 7 км на захід від найдальшої точки підтвердженого російського наступу в районі Соледара) і принаймні вийти на шосе Е40 Слов’янськ – Бахмут (13 км від найдальшої точки).
Соледар розташований приблизно у 20 кілометрах на північний схід від Бахмута, де тривають найзапекліші бої. ЗСУ щодня знищують до 100 окупантів на цьому напрямі