Годину тому! Ахметов все – Зеленський присів. Люди прорвались, просто на вулиці! Це вже не зупинити

Закарпатські нардепи-мажоритарники надають перевагу дописам в соцмережах, перед результативною законотворчою діяльністю яку вимагає їхній статус.

Ще тиждень тому у містах Закарпаття гриміли “тарифні майдани”. Просто на вулиці люди лютували через чергове підняття цін на енергоносії і перекривали дороги, штурмували філії “Закарпатгазу” та місцеві адміністарції з вимогою до депутатів донести їхнє невдоволення до центральної влади.

Закарпатські нардепи ніби почули людей. Кожен з них чи їхня політична сила, поквапились розмістити на своїх сторінках дописи про “погані тарифи” і “хороші рішення”. Хтось, навіть одраху напрацював і зареєстрував проект Постанови чи законопроект та, як годиться, похвалився цим у Фейсбуці.

“Багато політичних сил намагаються використати цю тему для того аби заробити собі політичних бонусів”, – писали політики і, вочевидь, дійсно знали про що говорять.

Проте ця активність у соцмережах навряд чи має щось спільне із справжнім процесом прийняттям дійсно важливих рішень, котрі формують політику держави. В тому числі й тарифну. Тут народні обранці воліють мовчати.

В свою чергу, екс-нардеп Ігор Мосейчук пише:

Сьогодні мої земляки-лубенчани розпочинають «Тарифну варту», в законний спосіб блокуватимуть трасу Київ-Харків з 11.00 по 18.00 в районі міста Лубни на Полтавщині.

Учасники акції в якій братимуть участь мешканці Лубен, Пирятина, Хорола, Миргорода, Оржиці, Гребінок вимагатимуть зниження тарифів на газ та його транспортування.

Вчорашня зустріч керівництва та громади Лубен з членами НКРЕКП жодних реальних результатів не дала і люди знову вийшли на протест, на трасу!

Однією з основних вимог лубенських протестів залишається позбавлення ПАТ «Лубнигаз» ліцензії та повернення з його користування у власність держави газорозподільні системи середнього та низького тиску на території громади.

В свою чергу, українцям стало відомо, що Потреби населення України в електроенергії повністю покриває Енергоатом, в газі – власний видобуток

З 2021 роки влада вирішила підвищити тарифи для населення і на газ, і на електроенергію, чим спровокувала масштабні протести по всій країні.

Ми проаналізували особливості формування цін на енергоносії і в який раз переконалися, що ніякого ринку у нас немає, а ціни формується вкрай непрозоро і з урахуванням інтересів олігархічних груп. Детальніше – в матеріалі Klymenko Time.

Як відомо, з 1 січня 2021 року Кабінет міністрів України скасував пільговий тариф на електроенергію для населення в розмірі 0,9 грн / кВт-годину при споживанні до 100 кВт-год. І тепер вартість електроенергії для населення, незалежно від обсягів споживання, становить 1,68 грн / кВт-година, що в першу чергу вдарило по найбільш незахищених верствах населення.

При цьому, «Енергоатом» в грудні 2020 р продавав «гарантувати покупцеві» електроенергію за вартістю 15 копійок за кВт-годину. До цього «ГарПок» закуповував її по 10 коп / кВт-год.

Кабмін зобов’язав «Енергоатом» продавати 40% своєї електроенергії гарантувати покупцеві по 15 коп / кВт-год. до 31 березня 2021 р і по цій же вартості вона перепродується постачальникам електрики для населення.

При цьому для мінімізації збитків «Енергоатому» його глава Петро Котин пропонував підвищити закупівельну ціну до 35 коп / кВт-год. А раніше «Енергоатом» озвучував собівартість виробленої ним електроенергії на рівні 54-57 коп / кВт-год.

Підсумковий тариф встановлює держава через Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). І саме за рішенням регулятора при закупівельній вартості електроенергії у «Енергоатома» в 15 копійок українці отримують електроенергію в 11 разів дорожче.

Згідно зі звітом «Енергоатому» за 10 місяців 2020 року, на АЕС за цей період вироблено 63027,8 млн квт-год електроенергії, даних за підсумками всього року поки немає.

Як бачимо, «Енергоатом» з лишком покриває потреби населення в електроенергії, і вироблену ним електроенергію з розумною націнкою можна було б реалізувати фізособам – громадянам України.

А от згідно з даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, середня вартість імпортного газу для України в 2020 р склала 4654,68 грн за тисячу кубометрів з ПДВ.

За інформацією в ЗМІ, к 8 серпня запаси природного газу в газових сховищах України досягли рекордних 23 млрд кубометрів, що в 1,4-2,1 рази перевищує запаси на аналогічну дату в 2014-2019 рр. А з 26 березня по 8 серпня 2020 р запаси в сховищах виросли на 46,1%, або на 7,2 млрд кубометрів. До 31 жовтня в українські сховища закачали 28,339 млрд кубометрів газу.

Тобто, до опалювального сезону Україна закачала в сховища рекордну кількість газу за мінімальними цінами. Однак газ для населення реалізують відповідно до ринкової ціни на момент споживання. Простими словами, закачаний влітку в сховища дешевий газ українцям продають по зимовим цінами. І навіть хотіли підняти ціни до 6,99-10,8 грн за кубометр газу, в залежності від постачальника, що більш ніж в два рази вище середньої його вартості в 2020 р.

А значить, в Україні сформувалася схема з продажу українцям природного газу за значно завищеною вартістю, Що просувається на державному рівні.

Для порівняння: в 2020 р середня ціна за розподіл газу була не вище 1,2 грн / кубометр. І необхідність її підвищення регулятор пояснив недоотриманої прибутком облгазів в 2015-2019 рр., Коли компанії нібито постачали газ собі в збиток. Тобто, знову бачимо не формування ринкової ціни, а просто спосіб компенсувати скорочення прибутку за рахунок споживачів.

А от телеграм канал Резидент пише:

Обвал рейтингу влади через тарифний Майдан був зрозумілий всім, але в Офісі Президента вирішили зберегти хороші відносини з Ахметовим і залишити на посаді Прем’єр-міністра Шмигаль, який ініціював підняття цін на ЖКГ перед Новим роком. Дії всього Кабміну стали причиною ставлення українців до влади, яка дискредитувала себе в очах суспільства. Політичний локдаун і зростання тарифів знищили образ Президента як захисника інтересів простих українців, а корупційні скандали Великого будівництва не дозволили проекту Зеленського стати драйвером в суспільстві. Необхідно переглядати всю внутрішньополітичну систему, щоб зупинити тотальне розчарування українців. Мільярдні витрати на Велике будівництво закінчаться грандіозним скандалом через тотальну корупцію при ремонті доріг, що остаточно знищить рейтинг Зеленського.