Годину тому! Кучма в ауті – Разумков разом з Аваковим. Переворот, такого не чекав ніхто. Почалось

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков демонстративно не з’явився на позачергове засідання парламенту 20 липня, ініційоване президентом Володимиром Зеленським. Чи буде мати успіх ймовірний власний політичний проєкт чинного спікера, в інтерв’ю ASPI news розповів політолог, нардеп III-VI скликань Тарас Чорновіл.

Після того, як президентом України у 1991 році став Леонід Кравчук, жодному голові Верховної Ради не вдавалося зайняти державну посаду №1. Іван Плющ, Олександр Ткаченко, Олександр Мороз, Володимир Литвин мали високі політичні амбіції, втім ніхто з них значних електоральних успіхів не досяг.

Чинний спікер парламенту Дмитро Разумков вже не вперше здійснює демарші проти Банкової. Ще у 2020 році під час місцевих виборів 25 жовтня він демонстративно відмовився заповнювати анкету “5 питань президента”. Також разом з ексміністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим не підтримував на засіданнях РНБО низку рішень щодо санкцій окремим громадянам.

Вже ні для кого не є секретом, що у майбутньому Разумков очолить власний політичний проєкт. Політологи та журналісти навіть називають прізвища окремих олігархів, котрі готові фінансувати нову партію спікера.

“Чи має він політичні амбіції? Звичайно. Позаяк Разумков у порівнянні з іншими депутатами від “Слуги народу” дійсно має інтелект. З його боку завжди відчувалася зверхність та зневага до окремих однопартійців. Але, щоб стати самостійною фігурою, йому потрібно перестати бути схожим на Чечетова”, – зазначив Чорновіл.

Варто зазначити, що сам Разумков саботує рішення президента Зеленського. Йому наприклад не подобаються коли санкції вводять проти Ахметова, Медведчука та інших українських громадян. Спікер зазначає:

“З приводу українських громадян, вважаю, що сам інструмент санкцій РНБО, повинен бути спрямований на тих, кого ми не можемо притягнути до відповідальності в українському суді. РНБО не може виконувати функцію суду”, – заявив Разумков.

Констатувавши при тому, що фігуранти санкцій в багатьох випадках не надто страждають від факту прийняття цих обмежувальних заходів.

“Коли таке рішення приймає суд, всі правоохоронні структури розуміють, що в таких випадках потрібно робити. Санкції РНБО не до кінця прописані в законодавстві. І алгоритму дій, як імплементувати санкції – опрацьованого немає”, – наголосив Разумков.

Нагадаємо, Михайло Чечетов — нардеп II, V-VII скликань, член “Партії регіонів”, соратник Віктора Януковича. Відомий тим, що умовними жестами рук керував голосуванням коаліції у Верховній Раді VII скликання.

“Чечетов був семафором “Партії регіонів”. А Разумков погодився на роль семафору “Слуги народу”. Широкому загалу не відомо, що коли спікер хоче протягнути якийсь законопроєкт, то він говорить з трибуни: “Прошу підтримати та проголосувати”. Якщо проєкт треба поховати, каже: “Прошу визначитися та проголосувати”. Поки він виконує таку роль, мріяти про якесь політичне зростання не варто”.

“Можна стати маріонеткою та гратися у відтягування голосів на виборах в інтересах одного з олігархів. Чи потрібно це Рінату Ахметову? Звичайно. Олігарх розкладає яйця по різних кошиках. Частина з них існують виключно з метою політичного шантажу. Це лише один з методів впливу на Зеленського”.