Годину тому! Путін віддав наказ – страшне рішення: ПЕРЕЙШЛИ КОРДОН. Екстрено!

Очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що російські військові на Куп’янському напрямку планують активізувати штурмові дії і формують для цього «ударний кулак». Про це він розповів в ефірі телемарафону. Також за повідомленнями ЗМІ Путін ймовірно вже призначив нову дату повномасштабного наступу, а саме 26 вересня.

«Ситуація на Куп’янському напрямку залишається складною. Ворог там формує певний ударний кулак, щоб активізувати чергові штурмові дії. Однак ця їхня, так би мовити, діяльність проводиться постійно, вже декілька місяців. Після того, як отримують ураження від наших військових живої сили, техніки, озброєння, вони вимушені відходити на поновлення», – зазначив глава Харківської ОВА

Водночас Синєгубов додав, що обстріли цивільної інфраструктури в регіоні не припиняються: росіяни б’ють по житлових будинках, по сільськогосподарських підприємствах.

На Лимано-Куп’янському напрямку дещо зменшилася кількість атак ворога. Зараз окупанти готують наступальну операцію на цій ділянці.

Про це в ефірі одного з телеканалів розповів військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, льотчик-інструктор Роман Світан, зауваживши, що окупанти підтягують резерви на Лимано-Куп’янський напрямок. Ймовірно, до кінця місяця вони знову спробують піти вперед.

Як наголосив Світан, Росія не має достатньої кількості підготовлених офіцерів, які могли б здійснити широку наступальну операцію завбільшки в 10 кілометрів. Однак на вузькому напрямку вони все ж можуть це спробувати.

Там є кілька напрямків, за якими загарбники можуть піти в атаку на Лимано-Куп’янському напрямку. Можливо, вони спробують просунутися з півночі в бік Куп’янська. Це станеться десь між річками Оскіл та Жеребець.

Утім, ці напрямки вже давно взяті під контроль Силами оборони України. Там велика кількість мінних полів та інших елементів, які дозволять спиняти ворожий наступ. Також є можливість взяти окупантів у «вогневий мішок» за допомогою артилерії.

Туди вже підвезені і нові касетні снаряди. Все там пристріляно. Думаю, що нічого в Росії не вийдемо. Спробують вони точно, бо накопичення йде. Але ми витримаємо удар. А далі глянемо, як відреагує Генштаб. Можливо, через контратаки вернемо частину нашої території та вийдемо на держкордон,
– зауважив Світан.

Лимано-Куп’янський напрямок – це 100 кілометрів. Там російські окупанти намагаються звузити лінію фронту до 50 кілометрів, щоб зосередити на цьому напрямку велику кількість сил і засобів.

У ворога не вийде залучити на Лимано-Куп’янський напрямок резерви з території Росії. Таку думку 24 Каналу озвучив військовий експерт, майор запасу ЗСУ, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

Окупанти не можуть залучити додаткові сили
Гетьман зазначив, що на Луганському напрямку перебувало до 130 тисяч живої сили ворога, приблизно 550 ствольної артилерії, понад 350 РСЗВ, приблизно 2 тисяч одиниць важкої техніки, з них – до тисячі одиниць танків. Нових додаткових сил загарбники залучити не можуть.

Усі розмови про створення новітніх армій, 25-тої армії, резервної армії – це трохи ІПСО з боку Росії. Вони не долучають додаткові сили, а переміщують сили, які там вже перебували на вузьких напрямках. Вони намагаються робити не м’ясні штурми, а досягнути переваги в артилерійських пострілах, техніці та живій силі,
– сказав він.

Тому там дійсно важко тримати оборону, бо на цих ділянках росіяни можуть здійснювати серйозні атакувальні дії. Однак фактів того, що ворог суттєво просунувся, немає. ЗСУ тримають оборону.

Військовий експерт підкреслив, що інтенсивність боїв на Лимано-Куп’янському напрямку зменшились. Це може означати, що ЗСУ вже багато «перемололи» там їхньої живої сили та техніки. Також це може бути наслідком того, що вони частину військ з цього напрямку переміщують на Південь, зокрема, Роботине, Токмак.

Для них Південь вкрай важливий. Там багато причин, зокрема логістична. Там є залізниця, яка підживлює усі війська, що ведуть бойові дії на лінії фронту. Там йде залізниця Волноваха – Токмак – Мелітополь і далі на захід до Джанкоя. Коли ми будемо контролювати цю дорогу, то вони залишаться без можливості підвозити щось серйозне,
– пояснив Гетьман.