Годину тому! Таємний лист – Зеленському доповіли: удар від Путіна. Терміновий наказ – дізнались вперше!

Перед засіданням Тристоронньої контактної групи 8-9 лютого представники ОРДЛО Наталія Ніконорова та Владислав Дейнего звернулися до спецпредставника чинного голови ОБСЄ в Україні та ТКГ послу Мікко Кіннунена з листом.

В цьому листі йде мова про зустріч 26 січня 2022 року.

“Українська сторона під гарантії Німеччини та Франції взяла на себе зобов’язання представити в Контактну групу свою письмову реакцію на всі переговори, які є на столі, щодо всеосяжного мирного врегулювання конфлікту на Донбасі відповідно до Мінських угод з метою розпочати з нами предметний і конструктивний діалог щодо їх обговорення. та узгодження”, — йдеться у документі.

Зокрема, мова йде про бачення особливого статусу ДНР та ЛНР, які представники виклали ще у проєкті “Плана дій (Дорожньої карти) щодо врегулювання конфлікту відповідно до Мінських угод”.

У письмі Ніконорова та Дейнего також написали, що очікують від України письмової відповіді щодо їхнього “Плану дій”.

“Виходимо з того, що до майбутнього засідання Контактної групи 9 лютого 2022 року отримаємо від української сторони письмові позиції щодо нашого проєкту Дорожньої карти”, — пишуть представники ОРДЛО.

Також у їхньому письмі був і такий пункт: “ОРДЛО до 16 лютого 2022 року подати до Робочої групи з політичних питань доопрацьований проєкт Плану ОРДЛО з урахуванням позиції України, зазначеної в пункті 1.1.2 цього розділу, або подати свої заперечення на пропозиції України”

Ще вони хочуть на засіданні, яке має пройти 2 березня 2022 р., “на підставі поданих Україною та ОРДЛО позицій визначити питання, з яких у сторін є розбіжності, та скласти перелік найбільш значущих розбіжностей для розгляду на засіданні ТКГ”.

“З метою подальшого відновлення довіри між Україною та ОРДЛО у сфері безпеки Україна забезпечить негайне вжиття всіх необхідних заходів для звільнення та повернення на територію ОРЛО затриманого Україною представника ОРЛО у СЦКК А. Косяка”.

На засіданні ж гуманітарної підгрупи ТКГ Ніконорова та Дейнего пропонують “взяти до відома” “зобов’язання України не пізніше 16 лютого 2022 р. подати до Робочої групи з економічних питань пропозиції щодо зняття економічної блокади та відновлення соціально-економічних зв’язків із ОРДЛО”.

Насправді, у мережі активно поширюють цинічні фейки про нібито домовленості Андрія Єрмака з російськими найманцями. Мовляв, у Парижі глава ОП “зобов’язався розглянути їхні пропозиції”.

У Зеленського закликали не поширювати такі нісенітниці. Про ситуацію у коментарі 24 каналу висловився Михайло Подоляк, радник очільника Офісу Президента.

Подоляк наголосив, що дуже дивно бачити, як після блокування пропагандистських медіа певні українські ЗМІ продовжують потурати окупантам. “Це говорить не лише про дуже негидливе ставлення до джерел повідомлень, а й про сильно розхитані моральні орієнтири”, – додав він.

Безперечно, немає й не може бути жодних юридично значущих зобов’язань українських переговорників перед будь-якими представниками окупаційних структур,– підкреслив радник Єрмака.

Він зазначив, що це має бути очевидним. Адже таких “представників” й взагалі не існує в юридичному розумінні. Й додав, що з точки зору національних інтересів України й елементарної порядності, робити “ньюзмейкерами” російських найманців – це просто нонсенс. Тож у Зеленського закликали не розглядати окупантів як достовірне джерело.

Подоляк додав, що Єрмак та інші представники України у різних переговорних форматах повністю усвідомлюють, що мінські домовленості є дещо неоднозначними у тому вигляді, в якому їх узгодили у 2014 – 2015 роках. З огляду на це українська сторона наполягає на таких кроках у цих рамках, які гарантують Україні чесний та тривалий мир.

Радник глави ОП пояснив, що це можливо лише за повної поваги до суверенітету України. Тож будь-яке поширення в українських ЗМІ пропагандистських вкидів від окупантів варто вважати елементом свідомої чи несвідомої колаборації із державою-агресоркою.