Годину тому! Зеленський розбив – разом з НАТО. Путіна “розмазали” – жодних ультиматумів! Дотиснуть!

Президент РФ Володимир Путін самовпевнено анонсував переговори з США на початку року в Женеві про які у Байдена нічого не знають.

Президент РФ Володимир Путін на підсумковій прес-конференції 23 грудня заявив про те, що на початку року очікуються переговори з “американськими партнерами” з питань безпеки в Женеві. За його словами, “представників з обох сторін призначено”. Тим часом, представники Білого дому повідомляють, що американський президент Джо Байден не має планів на найближчий час щодо проведення переговорів зі своїм російським колегою. Що ж означає такий різнобій у заявах?

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

“Навряд чи тут хтось когось підставляє. Путін просто знову напрошується на зустріч, нав’язує її. Усі заяви, які він робив під час прес-конференції, у тому числі щодо України, НАТО, у ракурсі того, що РФ прийматиме рішення щодо своєї безпеки так, як вважає за потрібне, – це своєрідне запрошення до переговорів. Щоб, можливо, обговорювати ті проекти договорів про не розширення НАТО (і не тільки), які були представлені публічно російською стороною. І керівництво США та НАТО підтвердило, що отримали їх”, – зазначив Бала.

На думку експерта, Путін у такий спосіб просто намагається змусити Байдена не просто до зустрічі, а до обговорення ідеї про розподіл сфер впливу, яка чітко простежується в останніх заявах РФ та проектах договорів.

“Ідеї, яка просувається не просто публічно, а й нахабно. Думаю, саме у такому ракурсі слід розглядати заяву Путіна про зустріч із Байденом, – каже Віталій Бала. – Ну, а чи ця зустріч відбудеться – залежить від того, як вирішать США. Чи готові вони навіть обговорювати ультимативні “пропозиції” Кремля. Але Путін може використати прийом, який цього року спрацював уже двічі – ескалація на кордоні з Україною. Так він уже двічі змусив Байдена з ним зустрітися – очно в Женеві у червні та онлайн у грудні. На жаль, для нас Росія може знову вдатися до такого виду шантажу з метою примусити США до переговорів”, – наголосив Віталій Бала.

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко зізнався, що не здивується, якщо переговорів взагалі не буде. 

“Непряме свідчення цього – публікація проекту угоди на сайті МЗС РФ. Так не роблять, якщо хочуть про щось домовитись. Склалося відчуття того, що Путін пішов ва-банк, ухвалив рішення щодо України. Міністр оборони РФ Шойгу вже озвучив план провокації – американські ПВК в Україні та хімічна зброя, яка, вочевидь, має бути застосована на Донбасі. Тобто РФ свідомо спалює мости для змістовних переговорів. Як можна вести переговори з божевільним, який живе у паралельній реальності? Його можна лише ізолювати, ніж США та НАТО і зараз займатимуться”, – вважає експерт.

Він побоюється, що на Україну чекають погані новини в цьому контексті.

“Путін націлився на відтворення Радянського Союзу до 100-річчя його заснування, і йому критично потрібні ще дві республіки для відтворення 1922 року – радянська Україна (можливо, зі столицею у Харкові, так було історично) та Закавказзя. Тому наступний рік в Україні та Грузії буде ключовим з погляду виживання та збереження суверенітету та територіальної цілісності, – прогнозує Валерій Кравченко. – При цьому, повторюся, метою Путіна є не окупація України, а створення подібності радянської республіки у складі Слобожанщини, Донбасу та Таврії (з коридором на Крим). Решта України, за логікою Кремля, залишиться безперспективним буфером між новим Радянським Союзом та НАТО”, – додав експерт.

У свою чергу, українська тележурналістка Тетяна Даниленко так прокоментувала конференцію Путіна.

“90% України, 9,5% якоїсь лабуди, кілька економічних цифр, явно зі стелі. Ось і всі підсумки року у викладі Путіна. Хворий мужик, хворий і народ, який можливо консолідувати таким набором маячні. Усе це вже настільки вийшло за рамки, що аналізувати такі меседжі повинні профайлери, ворожки, астрологи, психологи, психіатри та інші експерти з тонких матерій. Логіку цієї країни вже давно шукати марно”, – написала на своїй сторінці у Фейсбук журналістка.

Нагадаємо, що 23 грудня, президент РФ Володимир Путін провів традиційну велику прес-конференцію. Серед іншого, заявив, що Росію можна розвалити лише зсередини, розповів про два варіанти, які Захід готує по Україні, запевняв, що хотів би вибудувати з нашою країною “добросусідські відносини”, але з нинішнім керівництвом України це нібито практично неможливо.