Гонтареву дістали! Просто в Лондоні – Данілов влупив: правду не сховати! Разом з олігархами, викрили

Оборудка керівництва Приватбанку, в результаті якої державі було завдано мільярдні збитки, не могла відбутися без сприяння злочинним діям з боку посадовців державного регулятора – Національного банку України. Таку думку в інтерв’ю РБК-Україна висловив секретар РНБО Олексій Данилов.

На думку керівника апарату Ради нацбезпеки, схема, завдяки якій Україна втратила значні кошти, була побудована за відсутності контролю з боку Національного банку.

«І коли Ігорю Валерійовичу Коломойському розповідають про те, що він щось там робив … Він поодинці це робити не міг, в цьому брали участь ті люди, які перебували тоді в Національному банку, і прізвища яких ніхто не хоче називати», – пояснив посадовець.

На думку Олексія Данилова, той факт, що ці люди досі не перебувають у процесуально-слідчих відносинах з державою, є «абсолютно несправедливим».

«Тому що, вирішивши питання тільки Коломойського, ми не вирішуємо завдання з іншими відповідальними, які на сьогодні є», – вважає секретар РНБО.

Можливо.

Нагадаємо, що раніше Національне антикорупційне бюро повідомило про нові підозри колишньому топменеджменту комерційного Приватбанку за розтрату 8,2 млрд грн напередодні його націоналізації. Один із підозрюваних – колишній голова правління Приватбанку Олександр Дубілет.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів “Приватбанку”, найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію “Приватбанку”.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення “Приватбанку” до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

4 грудня 2018 року суд видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Суд також зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

27 травня 2019 року Приватбанк подав апеляційну скаргу на відповідне рішення суду.

Варто зазначити, що керувала тоді Нацбанком скандально відома Валерія Гонтарева. І великий вплив на справу мала Катерина Рожкова. Можливо, якраз про їхню причетність говорить секретар РНБО,

Сама Гонтарева залишила посаду в Нацбанку у 2018 році, після чого переїхала до Великої Британії, де проживає й досі.

Перебуваючи у “добровільному вигнанні” в Ізраїлі, олігарх час від часу відзначався заявами із критикою Гонтаревої, проте найактивніша фаза їхнього конфлікту настала у 2019 році. Не виключено, що такий тривалий і відкритий конфлікт не є способом відвернути увагу. Проте невідомо, чи дізнаємось ми правду найближчим часом.