Грандіозний котел! Прямо на кордоні: ЗСУ йдуть ва-банк – курс на півострів. Крим вже поруч, переможемо!

Наступ Збройних сил України на Мелітополь може створити для російської армії “величезний суперкотел Крим – Херсон”. Після визволення Херсона наступною метою для українських військ буде саме Кримський півострів, а не Донбас. Таку думку озвучив політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв’ю Дмитру Гордону.

“Наступ на Мелітополь Азовським узбережжям, що створює величезний суперкотел Крим – Херсон”, – повідомив співрозмовник.

Аналітик не погодився із західними оцінками, згідно з якими для повернення українського контролю над Кримом може бути створений певний перехідний період.

“Вони не розуміють, що у військовому відношенні Україна піде в першу чергу (на Крим). Просто військова логіка каже: Крим набагато вразливіший. Донбасом можна зайнятися пізніше”, – додав політолог.

Саме тому іосійські війська зміцнюють свої лінії оборони в окупованому Криму, оскільки чекають українського наступу зі звільнення півострова. Ця підготовка була ще почата ворогом ще до повномасштабної війни. Про це повідомляє представник ГУР МО України Вадим Скібіцький. 

“Окупанти чекають нашого наступу зі звільнення Криму. Вони встановлюють нові оборонні лінії не лише у Криму, а й далі на північ у Херсонській області, щоб якомога раніше перехопити українську атаку на Крим. Але це не зовсім новий розвиток. Росія розширила свою оборону у Криму ще до вторгнення. Дві-три тактичні батальйонні групи були розміщені там ще до лютого”, – пояснює Скібіцький.

На питання журналіста, чи очікує окупаційна армія наступу з боку України найближчим часом, він закликав поставити це питання самим росіянам.

“Це те, про що ви маєте запитати Російську Федерацію. Чи зможемо ми це зробити, залежить від наших ресурсів, особливо зброї та боєприпасів. Нам потрібні всі види боєприпасів у радянських стандартах та стандартах НАТО”, – каже Скібіцький.

При цьому він зазначив, найбільше в цьому випадку українські сили потребують допомоги в артилерії.

“Артилерійський вогонь, що підтримує, дуже важливий для наступальних операцій. Тому нам потрібні насамперед боєприпаси для німецької танкової гаубиці, польської системи Krab та інших ракет для американських систем”, – підсумував Скібіцький.

Тим часом аналітики стверджують, що росіяни готують окопи біля КПП “Чонгар” між Херсонською областю та півостровом. Також їх виявили і в районі Армянську, що у північно-західній частині Криму.

У свою чергу, як повідомляє Генштаб, протягом доби ворог завдав 5 ракетних ударів та здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Підтверджено втрати противника в Херсонській області за попередні дні. Так, у місті Скадовськ, в результаті ураження району зосередження окупантів, втрати особового складу склали близько 50 осіб загиблими. А в місті Чаплинка підтверджується знищення складу боєприпасів. За наявною інформацією, в місто Новоайдар на Луганщині зафіксовано переміщення окремих підрозділів російських окупаційних військ з Херсонського напрямку.

З метою нарощення інженерного обладнання оборонних рубежів в районі Михайлівки, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, для виготовлення захисних конструкцій окупанти планують використання потужностей підприємств у Пришибі Запорізької області.
Українська авіація протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та залізничний міст.