Гучна заява! ЄС не змовчав: жодних вимог РФ. Україна-лідер: підтримка!

Країни-члени Європейского Союзу єдині у підтримці України на тлі зростання російської агресії та непохитні у своїй позиції, що Росія повинна здійснити деескалацію напруги.

Про це на засіданні Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС сказав Єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї.

«Дозвольте мені бути абсолютно чітким: ми як Євросоюз та всі країни-члени не приймаємо у жодній формі та вигляді вимоги Росії, які стосуються майбутнього України чи Європи як континенту. Нинішню ситуацію не можна розуміти двома шляхами: саме Росія повинна здійснити деескалацію ситуації… Ви можете продовжувати розраховувати на підтримку та єдність ЄС у підтримці вашого суверенітету, територіальної цілісності, і звісно, невизнання окупованого Криму», – сказав він.

Єврокомісар додав, що в Євросоюзі були «дуже вражені», як швидко Україна відреагувала на нещодавні кібератаки на веб-ресурси центральних органів виконавчої влади України, та готові працювати над збільшенням підтримки Україні щодо протидії кіберзагрозам.

«Хочу запевнити вас, що ми поруч з вами у протидії цим спільним загрозам. Ми будемо дивитися, як суттєво підвищити нашу підтримку щодо стійкості України до кібератак у короткостроковій чи середньостроковій перспективі», – резюмував Варгеї.

Олівер Варгеї зазначив, що складна ситуація в Україні та навколо неї перебуває на одному з перших місць порядку денного Європейського Союзу.

“Мій сигнал і месидж є таким: Україна є близьким сусідом і ключовим партнером ЄС. Водночас ситуація як усередині країни, так і за її межами залишається дуже серйозною, ми приділяємо їй дуже багато уваги, і хочу вам сказати, що вона залишається на одному з перших місць у нашому порядку денному “, – сказав він.